روکش دندان بهتر است یا کامپوزیت ونیر؟ مقایسه تفاوت ها و مزایا

بروز شده در تاریخ ۶ دی ۱۴۰۲

یکی از اشتباهاتی که ممکن است خیلی از مردم مرتکب آن شوند، روکش کردن دندان‌هایی است که می‌توان با ونیر کامپوزیت، مشکلات آن را برطرف کرد. در واقع، برخلاف روکش دندان، ونیر کامپوزیت چندان میان مردم شناخته شده نیست و بسیاری ممکن است به دلیل ناآگاهی از مزایای آن، خود را از آن محروم کنند. البته کامپوزیت دندان همیشه بهترین گزینه نیست و گاهی هم ناچار باید استفاده از روکش را مد نظر قرار دهیم.

ولی سوال اینجاست که برای من ونیر کامپوزیت بهتر است یا روکش دندان؟ تفاوت ونیر کامپویت و روکش دندان چیست؟

روکش دندان بهتر است یا کامپوزیت دندان

ونیر کامپوزیت، یک پروسیجر زیبایی برای پوشاندن سطح جلویی دندان با لایه‌ای نهایتا دو میلی‌متری از کامپوزیت است. در حالی که در روکش کردن دندان، متخصص دندانپزشکی ساختار دندان را کاملا تغییر داده و قسمت‌های مهمی از آن را حذف می‌کند. به این ترتیب می‌توانیم از قسمت‌های آسیب دیده دندان محافظت کرده و حتی از آن محافظت کنیم. به دلیل تفاوت‌های زیادی که این دو متد درمانی دارند، برای انتخاب یکی به عنوان روش بهتر، باید نکات زیادی را مورد بررسی قرار داد.

بهترین راه برای انتخاب بین کامپوزیت و روکش دندان، مراجعه به دندانپزشک متخصص جهت معاینه و دریافت بهترین طرح درمانی است. با این حال خیلی از مردم ترجیح می‌دهند پیش از مراجعه به کلینیک، خود در مورد درمان‌های مختلف تحقیق کنند. در این مقاله از وبلاگ مرکز دندانپزشکی آمیتیس همراه ما باشید تا تمام چیزهایی که برای انتخاب میان کامپوزیت ونیر یا روکش دندان نیاز دارید بدانید را با هم بررسی کنیم.

در صورت تمایل جهت مشاوره تخصصی رایگان و آنلاین می‌توانید از طریق پیام‌رسان واتساپ با ما تماس بگیرید. تنها کافیست روی این لینک کلیک کنید:

اکانت واتساپ

تفاوت کامپوزیت و روکش دندان

ونیرهای کامپوزیتی و روکش دندان تفاوت‌های زیادی دارند که از شکل ظاهری آن ها شروع شده، تا کاربرد و نوع مراقبت‌های لازم برای آن گسترش پیدا می‌کند. ونیر کامپوزیت معمولا درمانی است که با هدف پوشاندن و برطرف کردن ناهنجاری‌های ظاهری دندان‌ها استفاده می‌شود و به کمک آن می‌توان نقص‌های ظاهری دندان را پوشاند؛ در حالی که کاربرد روکش، محافظت از دندان و جلوگیری از دست رفتن آن است.

همچنین کاربردهای این دو نیز در دندانپزشکی و اهداف آن‌ها با یکیدیگر تفاوت دارند. روکش دندان یک پروسیجر ترمیم به شمار می رود؛ در حالی که استفاده از ونیر کامپوزیت با این اهداف، مورد انتقاد دندانپزشکان ارتودنتیست و ترمیم بوده که ونیر کامپوزیت را درمانی صرفا زیبایی می‌دانند.

ونیر کامپوزیت دندان چیست؟

ونیر کامپوزیت چیست و چه تفاوتی با روکش دارد

ونیر، لایه‌ای نازک از مواد ترمیمی مخصوص دندانپزشکی است که با پوشاندن جلوی دندان، نقص‌های آن را پنهان کرده و ظاهری زیبا به آن می‌دهد. ونیرها ممکن است از جنس سرامیک، فلز یا کامپوزیت باشند. زمانی که از کامپوزیت دندان صحبت می‌کنیم، منظورمان اغلب ونیر کامپوزیتی است. ونیر کامپوزیت معمولا برای اصلاح لبخند در دندان‌های جلویی قدامی و نیش به کار می‌روند و کمتر کاربرد محافظتی یا ترمیمی دارند.

لایه‌ی کامپوزیتی که در این ونیرها استفاده می‌شود، خود یک ترکیب همگن ساخته شده از رزین و فیلرهای پرکننده شیشه‌ای یا سرامیکی است. نتایج حاصل از ونیر کامپوزیت بسته به این که از چه برند یا چه نوع کامپوزیتی استفاده کنیم، متفاوت خواهد بود. کامپوزیت‌ها بسته به نوع مواد فیلر می‌توان به چهار دسته تقسیم کرد:

  • کامپوزیت ماکروفیل که ذرات آن معمولا از ۱۰۰ نانومتر بزرگتر بوده و از نظر کیفیت و ظاهر طبیعی در پایین‌ترین سطح قرار دارند. این کامپوزیت‌ها کم‌کم در حال کنارگذاشته شدن هستند و کاربرد آن‌ها معمولا در ترمیم و پر کردن دندان است. مزیت این کامپوزیت‌ها استحکام فشاری بالای آن‌هاست.
  • کامپوزیت میکروفیل و نانوفیل نسل بعد کامپوزیت‌ها محسوب می‌شوند. با کوچکتر شدن ذرات کامپوزیت، ظاهر آن طبیعی‌تر شده و در برابر عواملی مثل ساییدگی، تغییر رنگ و تجمع پلاک مقاوم‌تر می‌شوند. با این حال مقاومت فشاری آن‌ها افت پیدا می‌کند و احتمال ترک خوردن یا لب‌پر شدن هم افزایش پیدا می‌کند.
  • کامپوزیت هیبرید که آخرین نسل از کامپوزیت‌ها است، سعی در ادغام خواص کامپوزیت‌های نانو و میکرو دارد. در نتیجه، لایه‌ی ونیر کامپوزیت طبیعی‌ترین ظاهر را در کنار خواصی مثل استحکام و ماندگاری خواهد  داشت.

روکش دندان چیست؟

روکش دندان چیست و چه تفاوتی با کامپوزیت دارد

در مقابل ونیر کامپوزیت که بیشتر برای اصلاح طرح لبخند و افزایش و بهبود زیبایی آن کاربرد دارد، روکش دندان بیشتر برای افزایش عملکرد و محافظت از دندان کاربرد دارد. روکش‌ها کلاهک‌هایی هستند که کاملا روی دندان قرار گرفته و آن را از اطراف می‌پوشانند. برای نصب روکش، مینای تاج دندان باید کاملا تراشیده شده و پس از آن، امکان حذف روکش وجود نخواهد داشت.

روکش‌ها برخلاف ونیر کامپوزیت تنوع بیشتری از نظر نوع مواد ساخته شده دارند و ممکن است از جنس فلز، انواع سرامیک مانند پرسلن یا زیرکونیا و حتی خود کامپوزیت باشند. روکش‌های PFM هم از ترکیب فلز و سرامیک ساخته می‌شوند. روکش برای درمان شدیدترین آسیب‌های دندان مناسب هستند و برخلاف ونیر کامپوزیت که روی دندان‌های سالم باید انجام شود، می‌توانند دندان‌ها را از کشیده شدن نجات دهند.

تفاوت لمینت با کامپوزیت و روکش دندان

معمولا تمام کسانی که برای استفاده از رستوریشن‌های دندانی مثل ونیر کامپوزیت یا روکش کاندیدا می‌شوند، گزینه استفاده از لمینت دندان را هم در پیش روی خود می‌بینند. لمینت‌ها را می‌توان روشی بین روکش دندان و ونیر کامپوزیت دانست. لمینت با این که تمام سطح دندان را نمی‌پوشاند، ولی همچنان نیازمند تراش خوردن مینای دندان است و پس از انجام آن، دیگر نمی‌توان لمینت را برداشت. معمولا از جنس سرامیک پرسلن است.

مهمترین دلیلی که لمینت‌ها را در مقابل کامپوزیت یا روکش مغلوب می‌کند هزینه‌ی بالای آن است. در مقابل نتایج حاصل از لمینت تقریبا از هر دوی این گزینه‌ها بهتر هستند. هرچند که گاهی انتخاب میان لمینت و روکش اختیاری نیست و ناچار به استفاده از روکش هستیم.

برای اطلاعات بیشتر به مقاله تفاوت لمینت دندان و روکش دندان مراجعه نمایید.

مقایسه مرحله های‌ آماده سازی دندان در کامپوزیت و روکش

برای مقایسه بهتر بین ونیر کامپوزیت و روکش و آشنایی بیشتر با نحوه انجام آن‌ها، می‌توان مراحل انجام آنان را با یکدیگر مقایسه کرد.

مراحل ونیر کامپوزیت دندان

  1. پیش از ونیر کامپوزیت، باید دندان توسط متخصص زیبایی معاینه شده و تمامی مشکلات اعم از پوسیدگی‌ها یا نیاز به درمان‌های ترمیمی دیگر برطرف شوند.
  2. برای انجام ونیر، بسته به شرایط و انتظارات بیمار، کامپوزیت یا کامپوزیت‌های مناسب انتخاب شده، و به صورت لایه‌های با ضخامت بسیار کم، روی دندان قرار خواهند گرفت. کامپوزیت پس از قرارگیری با ابزار مخصوص، بلافاصله با نور استارت‌زننده آبی کیور لایت، محکم می‌شوند. ممکن است محکم شدن کامل کامپوزیت، تا چند ساعت طول بکشد.
  3. در انتها ونیر کامپوزیت از هر دو طرف باید به خوبی تراش بخورد تا دندان‌های طرف مقابل روی هم سوار شوند. علاوه بر این رویه کامپوزیت پولیش شده تا فضای مناسب جهت تشکیل پلاک ایجاد نشود.

مراحل روکش کردن دندان

  1. برای روکش دندان، ابتدا تاج دندان بسته به ضخامت مورد انتظار روکش مد نظر، تراشیده می‌شود. معمولا برای افزایش سطح تماس و محکم شدن تاج روی آن، کمی ناهمواری به شکل + روی آن ایجاد خواهد شد. تمامی این مراحل باید با بیحسی موضعی انجام شوند.
  2. دندان تراشیده شده، قالب‌گیری خواهد شد تا قسمت درونی تاج دندان، کاملا مطابق با آن ساخته شود. ساخت تاج در لابراتوار چند روز تا چند هفته به طول می‌انجامد. در این مدت ممکن است از روکش موقت دندان روی دندان تراش خورده استفاده شود.
  3. روکش آماده شده با کمک سیمان دندانپزشکی روی دندان نصب می‌شود. تاج در چندین مرحله تراش می‌خورد تا با دندان رو‌به‌رویی تراز شود. پس از یافتن شکل مناسب، روی روکش پولیش می شود.

هزینه کامپوزیت بیشتر است یا روکش

مقایسه هزینه ونیر کامپوزیت دندان با روکش

مقایسه هزینه ونیر کامپوزیت و روکش دندان کار دشواری است. چرا که بسته به تعداد دندان‌های مد نظر، نوع برند مواد مورد استفاده در کامپوزیت یا کلاهک روکش و محل دندان قیمت‌ها می‌توانند متفاوت باشند. علاوه بر این، گاهی درمان‌های دیگری هم برای روکش یا کامپوزیت ونیر مورد نیاز هستند که در قیمت‌گذاری پیچیدگی‌های خاص خود را ایجاد کرده و تا زمان معاینه حضوری، نمی‌توان قیمت این دو درمان را به دقت معین کرد.

با این حال و با فرض استفاده از کامپوزیت و روکش دندانی در سطح کیفی مشابه، در یک دندان و بدون درمان‌های تکمیلی، معمولا هزینه کامپوزیت نصف روکش کردن آن است. دقت کنید این مقایسه در صورت استفاده از روکش‌های ارزان‌تر می‌تواند به راحتی دستخوش تغییر شود.

مقایسه کاربرد روکش و ونیر کامپوزیت دندان

مهمترین تفاوت کامپوزیت ونیر و روکش دندان را باید در تفاوت کاربردهای آن‌ها دانست. ونیر کامپوزیت و روکش تاج دندان، هر دو از رستوریش‌های دندانی هستند که برای بهبود زیبایی یا عملکرد دندان استفاده می‌شوند. ولی هر یک برای یکی از این کاربردها مناسب‌تر هستند.

  • سفید کردن دندان

برخلاف چیزی که بیشتر مردم تصور می‌کنند، رنگ طبیعی دندان‌های انسان‌ها یکسان نیست و از فردی به فرد دیگر می‌تواند متفاوت باشد. علاوه بر این در صورت عدم رعایت نکات بهداشت دهان و دندان، مینای دندان نازک شده و رنگ عاج از زیر آن مشخص می‌شود. در نتیجه، دندان‌ها حتی زردتر از قبل شده و ظاهر نامناسبی پیدا می‌کنند.

به جز تخریب مینای دندان، عوامل دیگری هم در تغییر رنگ لبخند موثر هستند. موضوعاتی مثل مصرف دخانیات و الکل، نوشیدنی‌های با رنگدانه‌های پررنگ مثل قهوه، چای و آبمیوه‌های قرمز رنگ و عواملی از این دست رنگ دندان‌ها را تغییر داده و آن را زرد می‌کنند.

بد نیست بدانید دندان‌های طبیعی افراد به ندرت سفید رنگ بوده و معمولا طیف‌هایی از شیری و حتی زرد را شامل می‌شوند. این رنگ با بلیچینگ تنها تا سه درجه قابل سفیدتر شدن است و برای طیف‌های سفیدتر، باید از کامپوزیت یا لمینت استفاده کنیم. همچنین برخی از مشکلات مربوط به اصلاح رنگ دندان مانند تغییر رنگ دندان‌های عصب‌کشی شده به طوسی کمرنگ یا لکه‌های تثبیت شده رنگی، با کامپوزیت هم قابل درمان نیستند.

البته در برخی از موارد، دندان عصب‌کشی شده خصوصا در دندان‌های خلفی روکش می‌شوند. هدف از این کار بیش از اصلاح رنگ، محافظت از دندان مرده در برابر شکسته شدن است.

  • درمان نامرتب بودن دندان

یکی از مشکلاتی که کامپوزیت دندان میتواند آن را برطرف کند، نامرتبی دندان‌ها است. البته در مورد این مسأله میان متخصصین ارتودنسی و پروتزهای دندان اختلاف‌نظرهایی وجود دارد. با این حال تقریبا همه‌ی متخصصین اعتقاد دارند در صورتی که نامرتب بودن دندان‌ها جزئی و یا سطحی باشند، امکان برطرف کردن آن بدون ارتودنسی و با کامپوزیت یا ونیر ممکن است.

  • درمان شکستگی و یا لب پر شدن دندان

دندان‌های هر فرد ممکن است در طول زندگی در اثر فشار، ضربه، تغییر دمای ناگهانی و حتی پوسیدگی‌های شدید دچار شکستگی یا ترک شود. شکستگی‌های دندان علاوه بر دردناک بودن باید به سرعت درمان شوند، چرا که در غیر این صورت عفونت و گسترش پوسیدگی آن‌ها حتمی است.

معمولا شکستگی‌هایی مثل ترک‌های ریز یا لب پر شدن را می‌توان با ونیر کامپوزیت برطرف کرد. با این حال، در صورت عمیق بودن یا گستردگی شکستگی، چاره‌ای جز تراشیدن تاج و قرار دادن روکش روی آن نداریم. گاهی اوقات نیز دندان شکسته برای اطمینان از عفونی نشدن باید عصب کشی شود.

اطلاعات بیشتر درباره مراحل و هزینه عصب کشی دندان

  • محافظت از دندان

یکی از کاربردهای ونیر کامپوزیت، محافظت از دندان در برابر پوسیدگی‌های سطحی، ساییدگی و یا لب پر شدن است. با این حال، روکش دندان این کار را بهتر می‌تواند انجام دهد. این تفاوت به ویژه برای دندان‌های عصب‌کشی شده خود را نشان می‌دهد. دندان‌های عصب‌کشی شده که پس از تخلیه پالپ، مرده محسوب می‌شوند در طول زمان استحکام خود را از دست داده و شکننده می‌شوند. با کمک روکش دندان میتوان از این دندان‌ها محافظت کرد و اطمینان داشت تا مدت زیادی همچنان وظایف خود را انجام خواهند داد.

مزایای کامپوزیت دندان نسبت به روکش دندان

مزایای کامپوزیت دندان نسبت به روکش

با توجه به کاربردهای گفته شده برای کامپوزیت ونیر و روکش دندان، می‌توان به راحتی مزایا و نقاط ضعف آن‌ها را با توجه به نوع مشکل و شرایط هر مراجع بررسی کرد. در واقع بیشترین مزایای کامپوزیت در مقایسه با روکش دندان متعلق به زمانی است که برای انتخاب بین روکش و ونیر همچنان حق انتخاب داریم. این مزیت‌ها شامل این موارد هستند:

  • تعداد مراجعات به مطب دندانپزشک در ونیر کامپوزیت نسبت به روکش، حداقل یک جلسه کمتر است. در حالی که خمیر فرم‌پذیر کامپوزیت به راحتی می‌تواند روی ناهمواری‌های سطح دندان قرار گرفته و آن را پر کند، روکش دندان باید با کمک قالب‌گیری دندان تراش خورده و ساخت در لابراتوار آماده شد. همچنین در صورت استفاده از روکش باید مدتی را با روکش موقت یا بدون آن سپری کنید که نقطه ضعف دیگری برای روکش در برابر ونیر کامپوزیت است.
  • داشتن قابلیت ترمیم در ونیر کامپوزیت یکی از مزیت‌های بزرگ این رستوریشن در مقابل روکش دندان است. کامپوزیت به دلیل ساختار یکپارچه  قرارگیری لایه لایه روی دندان، می‌‌تواند در صورت آسیب به راحتی تراشیده و ترمیم شود. در حالی که روکش دندان در صورت آسیب باید به طور کامل از نو ساخته و تعویض گردد.
  • به دلیل تراشیده شدن کامل مینای تاج دندان برای قرارگیری روکش، این درمان یک درمان کاملا تهاجمی بوده و نمی‌توان بعد از انجام آن را به حالت قبل برگرداند. در حالی که ونیر کامپوزیت به راحتی و در هر زمان قابل حذف از روی دندان‌ها است.
  • مهمترین مزیت کامپوزیت را باید کاربردهای زیبایی آن دانست. معمولا روکش دندان تنها سعی در تقلید از عملکرد و ظاهر طبیعی دندان‌ها دارد و در ساخت آن، چندان نمی‌توان برای اصلاح طرح لبخند کلی کاری انجام داد. در حالی که ونیر کامپوزیت می‌تواند کاملا ظاهر لبخند را تغییر داده و آن را به زیباترین شکل ممکن دربیاورد.

مزایای روکش دندان نسبت به کامپوزیت دندان

با وجود مزایای متعدد ونیر کامپوزیت نسبت به روکش دندان، گاهی چاره‌ای جز استفاده از این رستوریشن نداریم. این موضوع بدون تردید در اثر مزیت‌های روکش نسبت به ونیر است.

  • ونیر کامپوزیت را به آسانی می‌توان درمانی زیبایی در نظر گرفت؛ در حالی که روکش دندان یک درمان ترمیمی بوده و برای رفع کلیه مشکلات حاد دندان قابل استفاده است. دندان‌هایی با پوسیدگی شدید، شکستگی گسترده و حتی دندان‌هایی که تقریبا از دست رفته‌اند را می‌توان با روکش احیا و از کشیده شدن آن‌ها جلوگیری کرد.
  • عمر روکش‌ها نسبت به ونیر کامپوزیت تقریبا دو برابر است. کامپوزیت‌ها با وجود سازگاری با محیط دهان در برابر عواملی مثل ضربه، فشار و ساییدگی آسیب‌پذیر هستند. علاوه بر این کامپوزیت به دلیل سطوح متخلخل روی آن می‌توانند به راحتی در برابر مواد رنگی زرد شده و با تجمع پلاک‌ها روی آن‌ها، بوی بدی را در دهان ایجاد کنند. به همین دلیل کسانی که از ونیر کامپوزیت استفاده می‌کنند باید هر چند ماه یکبار  برای ترمیم و پولیش به دندانپزشک مراجعه کنند.
  • روکش دندان با پوشاندن کامل سطح تاج از آن در برابر تمام عوامل خارجی محافظت خواهد کرد. در حالی که ونیر تنها جلوی دندان را پوشش داده و پشت آن همچنان آسیب‌پذیر خواهد بود.
  • ونیر کامپوزیت برای دندان‌های جلویی مناسب است؛ در حالی که با روکش دندان می‌توان مشکلات دندان‌های عقبی مثل لکه، پوسیدگی و غیره را برطرف کرد.

کامپوزیت بهتر است یا روکش دندان

روکش دندان بهتر است یا کامپوزیت دندان،کاربرد هر یک چیست

همان طور که تا به اینجا ملاحظه کردید، کاربرد کامپوزیت و روکش دندان بسته به شرایط بالینی هر مراجع می‌تواند کاملا متفاوت باشند. به همین دلیل مقایسه بین این دو تا حد زیادی به نیازهای مراجع بستگی داشته و در حالی که ممکن است برای فردی کامپوزیت بهتر از روکش باشد، برای فرد دیگر این موضوع کاملا متفاوت خواهد بود.

مقاومت روکش بیشتر است یا کامپوزیت دندان

از سوالات دیگری که در مقایسه بین روکش و ونیر کامپوزیت مطرح می‌شود، مقایسه مقاومت این دو و ماندگاری آن در حین استفاده است. در این قسمت روکش بدون شک برتری را از آن خود خواهد کرد. روکش‌ها بیشتر از جنس سرامیک یا فلز هستند و برای تحمل بیشینه فشار و نقش‌آفرینی فعال در فرآیند جوین غذا طراحی شده‌اند. در حالی که ما در ونیر کامپوزیت معمولا استحکام ونیر را برای داشتن ظاهری زیبا و طبیعی فدا می‌کنیم.

مقایسه طول عمر روکش دندان و کامپوزیت

از دیگر مزیت‌های روکش نسبت به ونیر کامپوزیت، ماندگاری و دوام بیشتر آن است. معمولا روکش‌ها هنگام ساخت، با استفاده از مواد بادوام و مقاوم در برابر تغییرات به گونه‌ای ساخته می‌شوند که در طولانی مدت نیازی به تعویض آن‌ها نباشد. علاوه بر این (گذشته از روکش‌های فلزی که مشکل تغییر رنگ در آن‌ها اصولا چندان مطرح نیست)، سرامیک مقاومت بسیار بالایی در برابر تغییر رنگ دارد. در حالی که کامپوزیت ماده‌ای رنگ‌پذیر محسوب شده و حداکثر دوام آن چیزی بین ۳ تا ۵ سال است.

مقایسه مراقبت های بعد از روکش دندان و کامپوزیت دندان

اخرین نکته‌ای که باید در مقایسه بین روکش و ونیر کامپوزیت به آن اشاره کنیم، تفاوت میان مراقبت‌های لازم بعد از آن‌ها است. برای مراقبت از دندان روکش شده، نیاز به کار خیلی خاصی وجود ندارد. تنها کافیست تا در ۳ الی ۴ ساعت بعد از نصب روکش از خوردن و آشامیدن خودداری کرده و در آن روز، از نوشیدنی‌های خیلی سرد و گرم اجتناب کنید. پس از تثبیت روکش روی دندان، روکش کاملا در جای خود محکم بوده و در صورت استفاده متعارف از آن و رعایت نکات بهداشت دهان و دندان، جای نگرانی خاصی نیست.

در طرف مقابل، مراقبت‌های بعد از ونیر کامپوزیت بسیار حساس‌تر برای مراقبت از دندان روکش شده، نیاز به کار خیلی خاصی وجود ندارد. تنها کافیست تا در ۳ الی ۴ ساعت بعد از نصب روکش از خوردن و آشامیدن خودداری کرده و در آن روز، از نوشیدنی‌های خیلی سرد و گرم اجتناب کنید. برای جلوگیری از آسیب به کامپوزیت‌ها باید:

  • حداقل روزی دو بار مسواک بزنید. در کنار مسواک نخ دندان و دهانشویه مراحل جدایی‌ناپذیر مراقبت از دندان هستند.
  • دهانشویه‌های حاوی الکل به کامپوزیت آسیب می‌زنند.
  • از مصرف شیرینی‌های چسبناک مثل تافی و نوقا خودداری کنید.
  • سس‌های رنگی، چای و قهوه، سیگار و الکل و موادی که باعث تغییر رنگ کامپوزیت می‌شوند را کنار بگذارید.
  • از شکستن آجیل و تخمه با دندان‌ها خودداری کنید.
  • خوردنی‌های سفت باعث لب پر شدن کامپوزیت می‌شوند.
  • حتما از نایت گارد استفاده کنید و از دندان قروچه یا فشار غیرعادی دندان‌ها روی هم جلوگیری کنید.
  • بعد از هر وعده غذایی آب بنوشید تا دندان‌ها تمیز شوند.
  • دندان‌های کامپوزیت شده نمی‌توانند بلیچ شوند، ولی هر چند ماه یکبار باید پولیش و ترمیم گردند.

کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب نیست؟

برای این که کامپوزیت دندان برای شما بهترین نتیجه را داشته باشد، باید شرایط به خصوصی را داشته باشید. در واقع این افراد نمی‌توانند از کامپوزیت دندان استفاده کنند:

  • برای کامپوزیت ونیر کردن دندان‌ها، باید دندان‌های سالمی داشته باشید.کسانی که دچار مشکلات پوسیدگی یا ناهنجاری شدید دندانی هستند، نامزد مناسبی برای ونیر کامپوزیت به شمار نمی‌روند. مشکلاتی از قبیل التهاب یا بیماری‌های لثه، پوسیدگی شدید دندان، به هم ریختگی و یا لق بودن دندان شما را کاملا از ونیر کامپوزیت دور می‌کنند. علاوه بر این ساییدگی شدید دندان هم شما را از ونیر دور کرده و ناچار به استفاده از روکش می‌کند.
  • در صورتی که قصد ونیر کامپوزیت دارید، باید بتوانید برخی از عادات خود را کنار بگذارید. در غیر این صورت بهتر است به جای ونیر کامپوزیت از ونیرهای سرامیکی استفاده کنید. عاداتی مثل دندان قروچه، مصرف سیگار و مشروبات الکلی و یا مصرف افراطی نوشیدنی‌هایی مثل قهوه با کامپوزیت سازگار نیستند. علاوه بر این باید بدانید در صورت ونیر کردن دندان‌ها، باید به شدت در مورد رعایت نکات بهداشت و دندان توجه به خرج دهید.
  • برخی ویژگی‌های طبیعی دندان هم ممکن است جلوی استفاده از ونیر کامپوزیت را بگیرد و یا آن را محدود کند. کسانی که لبخند لثه‌ای داشته و یا دندان‌های برجسته‌ای دارند، بهتر است به جای ونیر کامپوزیت درمان‌های دیگری مثل افزایش طول تاج دندان یا لمینت را در نظر بگیرند.

چه زمانی کامپوزیت مناسب‌ ترین انتخاب است؟

مقایسه کاربرد کامپوزیت دندان با روکش

کامپوزیت دندان برای کسانی که می‌خواهند صرفا کار زیبایی روی دندان‌های خود انجام دهند، می‌تواند بهترین انتخاب باشند. در صورتی که دندان‌های سالمی دارید ولی از لبخند خود راضی نیستید، می‌توانید برای هر چه زیباتر شدن آن و پوشش نقص‌های جزئی، روی ونیر کامپوزیت حساب کنید.

آیا پس از روکش کردن می توان دندان روکش شده را کامپوزیت کرد؟

یکی از رایج‌ترین سوالاتی که در مورد مقایسه بین ونیر کامپوزیت و روکش مطرح می‌شود، استفاده هم زمان از آن‌ها برای سود بردن از مزایا هر دو است. با این حال دندان‌های روکش شدن را نمی‌توان ونیر کامپوزیت کرد. گذشته از غیر منطقی بودن این کار، کامپوزیت‌ها معمولا امکان چسبندگی مناسب به سرامیک یا فلز را ندارند و برای چسبندگی و ایجاد اتصال‌های قوی با مینا و عاج دندان طراحی شده‌اند.

برای توضیحات بیشتر در زمینه آیا می توان دندانهای روکش شده را کامپوزیت کرد کلیک کنید.

در صورت نگرانی از ظاهر نهایی روکش‌ها هم باید بدانید شکل تاج دندان روکش، قبلا در لابراتوار به بهترین شکل و با رنگ مشابه دندان‌های کناری ساخته شده و در زمان قرارگیری هم می‌توان آن را به شکل دلخواه تراش داد.

جمع بندی

اگر همچنان با مطالعه‌ی مطالب فوق برای شما مشخص نشده است که ونیر کامپوزیت بهتر است یا روکش دندان می‌توانید با ارسال یک تصویر از دندان خود و شرح مشکل، نظر دندانپزشکان ما را جویا شوید. روکش و ونیر کامپوزیت هر دو راه‌هایی رایج و بسیار موفقیت‌آمیز برای بهتر کردن ظاهر لبخند و درمان مشکلات دندان‌ها هستند. تصمیم در مورد بهتر بودن هر کدام، بسته به شرایط و اهداف ما می‌توانند متفاوت باشند.

کامپوزیت ونیر درمانی زیبایی است و بیشتر برای دندان‌های جلو به کار گرفته می‌شود؛ در حالی‌که کاربرد روکش احیای دندان‌های در حال نابودی و محافظت از آن‌ها است. همچنین نگهداری و مراقبت از ونیر کامپوزیت به مراتب حساس‌تر و دشوارتر از روکش است. موضوعی که باعث می‌شود مجدد به انتخاب میان کامپوزیت و لمینت فکر کنیم.

در صورت وجود هر گونه ابهام یا سوال حتما در قسمت نظرات آن را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *