آیا دندان خراب یا پوسیده را میشود کامپوزیت کرد؟

بروز شده در تاریخ ۱۸ دی ۱۴۰۲

خیلی وقت‌ها دندانپزشکان به مراجعانی که برای ونیر کامپوزیت دندان خود به مرکز مراجعه کرده‌اند، اعلام می‌کنند فعلا امکان انجام ونیر روی دندان‌های آن‌ها وجود نداشته و یا برای اصلاح طرح لبخند با کامپوزیت، نیازمند صرف هزینه‌ی بیشتری نسبت به تعرفه‌ی پیش‌بینی شده هستند. در اکثر مواقع دلیل این مشکل، خراب بودن یک یا چند دندان خصوصا در دندان های قدامی جلوی فک مراجعان است.

آیا کامپوزیت دندان پوسیده و خراب امکان پذیر است

طبق تمام دستورالعمل‌های دندانپزشکی، ونیر کامپوزیت دندان های خراب تنها بعد از برداشتن پوسیدگی یا برطرف کردن خرابی دندان‌ها امکان‌پذیر است. البته همیشه مشکلات دندان خراب، محدود به پوسیدگی نیست و مسائلی مثل دندان نیش جلو زده، شکستگی یا ترک های سطحی روی مینای دندان و یا لکه‌های رنگی وجود دارند که به عنوان خرابی دندان شناخته می‌شوند. برخی از این مشکلات با ونیر کامپوزیت قابل درمان بوده و برخی دیگر، نیازمند رسیدگی‌های بیشتری هستند تا آماده‌ی نصب ونیر کامپوزیت شوند.

به این دلایل پیش از ونیر کامپوزیت باید تمام مشکلاتی که باعث خرابی دندان شده‌اند، دقیقا بررسی شوند. به این ترتیب می‌توانیم مشخص کنیم که آیا امکان انجام کامپوزیت ونیر روی دندان‌ها وجود دارد یا نه. در صورتی که قصد کامپوزیت دندان های خراب خود را دارید، تا انتهای این مقاله از وبلاگ مرکز دندانپزشکی آمیتیس با ما همراه باشید. تا انتهای این مقاله، به تمام سوالات شما درباره‌ی کامپوزیت دندان پوسیده و خراب پاسخ خواهیم داد.

آیا کامپوزیت دندان پوسیده و خراب امکان پذیر است؟

یکی از آمارهایی که در سال‌های گذشته منتشر و باعث تعجب خیلی از مردم شد، نتایجی بود که انجمن دندانپزشکان عمومی ایران درباره‌ی دندان‌های خراب ایرانیان اعلام کرد. به ادعای مقامات این انجمن، در ایران بیش از ۲۰۰ میلیون دندان خراب در صف درمان هستند. دندان‌هایی که ممکن است یکی از آن‌ها همین الان، جایی میان لبخند شما خود را مخفی کرده باشند.

ونیر کامپوزیت دندان های خراب یکی از درمان‌هایی است که برای رفع مشکلات زیبایی دندان و آسیب‌های سطحی آن پیشنهاد می‌شود. ونیرها، روکش‌هایی هستند که از جنس مواد متعارف دندانپزشکی ترمیمی مثل کامپوزیت یا سرامیک پرسلاین بوده و با پوشش قسمت بیشتر دندان، خیلی از آسیب‌های وارده به دندان طبیعی اصلی را می‌پوشاند. مهمترین تفاوت ونیر کامپوزیت با روکش دندان، عدم نیاز به تراش کامل مینای دندان و بیرون گذاشتن قسمت پشت دندان در ونیر است.

با کامپوزیت دندان می‌توان بسیاری از ناهنجاری‌ها و مشکلات سرسخت دندان را به راحتی و به سرعت درمان کرد. در واقع، سرعت بالای درمان دندان خراب با کامپوزیت یکی از مزیت‌های مهم این پروسیجر محسوب می‌شود. با ونیر کامپوزیت، خیلی از مشکلات دندان که باعث خراب شدن لبخند می‌شود را می‌توان درمان کرد. مشکلاتی مثل:

  • ترک دندان و شکستگی سطحی یا لب پر شدن
  • بدرنگی یا تغییر رنگ مینای دندان مانند دندان‌های زرد، تغییر رنگ ناشی از عصب کشی دندان یا لکه‌های پررنگ که با بلیچینگ درمان نمی‌شوند
  • فاصله میان دندان‌ها یا دیاستم
  • کجی دندان سطحی (در صورتی که به دندان‌های کناری آسیب نزند)
  • افزایش طول دندانهای کوتاه
  • ساییدگی سطحی سطح دندان

مزایای کامپوزیت دندان پوسیده

بسیاری از مشکلات ذکر شده در بالا، به کمک درمان‌های دیگری هم امکان برطرف شدن دارند. مثلا برای اصلاح رنگ دندان‌ها هنگام لبخند، می‌توان از بلیچینگ دندان هم کمک گرفت. همچنین برخی از مشکلات مثل نامرتب بودن دندان‌ها با کمک ارتودنسی هم برطرف شده و گاهی هم کامپوزیت دندان تنها بعد از ارتودنسی امکان پذیر است. در کنار تمام این موارد، ونیر پرسلین دندان یک رقیب همیشگی برای ونیر کامپوزیت محسوب می‌شود.

برای اطلاعات بیشتر درباره تفاوت و مقایسه‌ لمینت دندان و ونیر کامپوزیت کلیک کنید.

پس چرا باید از ونیر کامپوزیت برای درمان دندان خراب استفاده کنیم؟ مهمترین مزیت‌های ونیر کامپوزیت دندان خراب شامل این مواد هستند:

  • زیبایی و ترمیم طرح لبخند

مزایای کامپوزیت دندان پوسیده

در مقابل خرابی یک دندان یا مشکلاتی که باعث خراب شدن ظاهر لبخند می‌شوند، همیشه گزینه‌های دیگری مثل ترمیم، باندینگ و حتی پر کردن آن با موادی مثل آمالگام هم وجود دارد. با این حال هیچکدام از آن‌ها نمی‌توانند نتایج چشمگیری مانند ونیر کامپوزیت را از نظر زیبایی‌بخشی به لبخند به همراه بیاورند. ونیر کامپوزیت با پوشاندن و یک دست کردن سطح دندان‌های جلو فک بالا و پایین، زیبایی خیره‌کننده‌ای به لبخند شما می‌بخشد.

  • درمان سریع دندان خراب با ونیر کامپوزیت

در کنار نتایج طبیعی و بی‌اندازه زیبا، مهمترین دلیل محبوبیت ونیر کامپوزیت سرعت بالای نصب آن روی دندان است. بر خلاف لمینت یا بیلیچنگ که اتمام درمان و دیدن نتایج آن حتی تا یک ماه ممکن است به طول بینجامد، ونیر کامپوزیت تنها در یک جلسه قابل انجام بوده و می‌توانید با یک لبخند بی‌نقص و زیبا از کلینیک خارج شوید.

  • قیمت مناسب ونیر کامپوزیت دندان خراب

در حال حاضر پرداخت هزینه بسیاری از درمان‌های دندانپزشکی تنها با قسط انجام می‌شود. دلیل این موضوع، هزینه‌ی بالای این درمان‌ها است. مثلا در حال حاضر، هزینه ارتودنسی دندان با مواد درجه یک و دندانپزشک ارتودنتیست حرفه‌ای، حداقل حدود ۵۰ میلیون تومان است. هزینه لمینت دندان هم به همین ترتیب، مبلغ بالایی را طلب می‌کند.

با این حال هزینه‌های ونیر کامپوزیت دندان خراب به صورت قابل ملاحظه‌ای پایین‌تر بوده و می‌توان با صرف هزینه‌ای در حدود ده الی بیست میلیون تومان (کمتر یا بیشتر، بسته به انتظارات و شرایط دندان‌های شما) نتایج قابل ملاحظه‌ای را انتظار داشت.

  • طول عمر کامپوزیت دندان

یکی از دلایل اصلی ونیر کامپوزیت، اصلاح رنگ دندان است. این درمان به کمک پروسه نسبتا ساده بلیچینگ هم قابل انجام بوده و با صرف هزینه‌ای بسیار پایین می‌توان رنگ دندان‌ها را تا ۳ درجه سفید کرد. با این حال، عمر این درمان تنها حدود شش ماه است. در حالی که اصلاح این رنگ با کمک ونیر کامپوزیت تقریبا حدود ۵ سال یا بیشتر دوام دارد. طول عمر کامپوزیت و دوام نتایج حاصل از آن تنها یکی از مزایای مهم این درمان محسوب می‌شود.

  • قابلیت ترمیم کامپوزیت ونیر

بسیاری از کسانی که برای درمان خرابی دندان خود از ونیر کامپوزیت استفاده می‌کنند، مستعد انواع مشکلات سلامتی دهان و دندان هستند. برخی به دلیل رژیم غذایی خاص خود (مصرف دائمی قهوه، سیگار یا عادت به ریزه‌خواری یا جویدن چیزهای سخت) همواره ممکن است مثل دندان‌های طبیعی به کامپوزیت خود هم صدمه بزنند.

باید بدانید که با تنها یک بار ونیر کامپوزیت، جلوی مشکلاتی مثل پوسیدگی دندان یا آسیب به آن و بروز لب پر شدگی یا تغییر رنگ گرفته نمی‌شود. در واقع سطح ونیر کامپوزیت نسبت به مینای دندان از تخلخل بیشتری برخوردار بوده که باعث تشکیل بیشتر پلاک‌های دندانی و یا جذب رنگ به سطح آن می‌شود. علاوه بر این کامپوزیت نسبت به مینای دندان از سختی کمتری بهره می‌برد و به راحتی ممکن است لبه آن آسیب ببیند.

در صورتی که این مشکلات برای درمان‌هایی مثل لمینت یا ترمیم با کامپوزیت اتفاق بیفتند، چاره‌ای جز برداشتن و تعویض کامل آن وجود ندارد. با این حال، در ونیر کامپوزیت می‌توانیم ونیر را با کمک پولیش یا راه‌های دیگر ترمیم کنیم. موضوعی که خود یکی از مزیت‌های مهم ونیر کامپوزیت محسوب می‌شود.

آیا امکان برداشتن کامپوزیت ها وجود دارد؟

برداشتن کامپوزیت دندان پوسیده

ونیر کامپوزیت یک درمان با حداقل تهاجم است. در مقایسه با لمینت که مینای دندان کاملا برای نصب آن تراشیده می شود، ونیر کامپوزیت نیاز چندانی به تراش دادن سطح دندان ندارد. به همین دلیل در صورتی که از نتایج ونیر رضایت نداشته باشید، همیشه می‌توانید آن‌ها را از روی دندان بردارید.

انواع مشکلات دندان که با کامپوزیت برطرف می شوند

گفتیم که برای درمان دندان خراب با ونیر کامپوزیت، باید نوع مشکل کاملا بررسی و اصلاح شود. برخی از دندان های خراب را می‌توان با ونیر کامپوزیت درمان کرد در حالی که برخی دیگر به پروسیجرهای جدی‌‌تری نیاز دارند. از رایج‌ترین خرابی‌ها و مشکلات دندان‌ که با ونیر کامپوزیت برطرف می‌شوند، باید به این موارد اشاره کرد:

  1. درمان دندان خرگوشی با کامپوزیت

دندان خرگوشی عارضه‌ای است که بسته به شدت آن می‌تواند یک ویژگی در چهره یا مشکلی جدی در سلامتی دندان‌ها باشد. دندان خرگوشی زمانی ایجاد می‌شود که دندان‌های فک بالا، خصوصا دو دندان وسط، از دندان‌های کناری کمی بلندتر یا کمی جلوتر باشند. معمولا دندان‌های خرگوشی به خوبی روی دندان‌های پایین جفت نمی‌شوند که در طولانی مدت باعث آسیب به آن‌ها و خراب شدن دندان می‌شود.

برای اطلاعات بیشتر درباره نحوه و مراحل کامپوزیت دندان خرگوشی کلیک کنید.

مهمترین دلایل دندان خرگوشی عوامل ژنتیکی، عادات نادرست در کودکی مثل مکیدن انگشت و شلوغی دندان‌ها است. با درمان این عارضه، علاوه بر بهبود سطح سلامتی دندان‌ها و جلوگیری از خراب شدن آن‌ها، توانایی گفتار فرد نیز بهبود خواهد یافت. برای برطرف کردن این مشکل ترکیبی از تراش دندان و کامپوزیت دندان‌های کناری انجام می‌شود.

  2. دندان های جلو آمده و درمان آن با کامپوزیت

درمان دندان خرگوشی تنها مورد استفاده از کامپوزیت برای کامپوزیت دندان نیش بیرون زده نیست. گاهی بیرون‌زدگی دندان‌ها محدود به دو دندان جلو نیست و چهار دندان یا بیشتر را در بر می‌گیرد. این مشکل باعث می‌شود که دندان‌های دو فک به خوبی روی هم جفت نشده و حتی گفتار فرد با برخی مشکلات روبه‌رو شود. در صورت شدید بودن عارضه، تنها راه استفاده از ارتودنسی و حتی جراحی فک است.

با این حال در مواردی که انحراف چندان شدید نیست، با ونیر کامپوزیت می‌توان خرابی دندان را برطرف کرد. درمان دندان‌های بیرون زده، مانند مورد پیشین، ترکیبی از تراش دندان و بیلداپ و ونیر کامپوزیت دندان‌های دو فک است. توجه داشته باشید در صورتی که شدت انحراف دندان‌ها خیلی زیاد باشد عمر ونیر کامپوزیت ها به شدت کاهش می‌یابد.

  3. کامپوزیت برای دندان های کوتاه

کامپوزیت دندان پوسیده و دندان های کوتاه

کوتاه بودن طول تاج دندان‌ها از رایج‌ترین مشکلاتی است که داوطلبان انجام درمان‌هایی مثل اصلاح طرح لبخند به آن دچار هستند. نمایش مقدار مشخصی از دندان‌ها برای یک لبخند زیبا یک الزام بوده و بدون آن نمی‌توان لبخندی را یک هالیوود اسمایل دانست.

کوتاه بودن دندان‌ها ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد که از ساییدگی مینای دندان تا عوامل ژنتیکی را شامل می‌شود. با این حال کوتاهی دندان در افراد دیگری هم ممکن است روی دهد، مثلا کسانی که دچار لبخند لثه‌ای هستند، باید برای افزایش طول تاج دندان با کمک ونیر کامپوزیت یا جراحی لثه به متخصص زیبایی مراجعه کنند.

برای کامپوزیت دندان‌های کوتاه، باید به چند نکته توجه کرد. این نکات شامل این موارد هستند:

  • سلامت کامل لثه‌ها یک شرط اصلی است. معمولا دندانپزشکان ترجیح می‌دهند به جای ونیر کامپوزیت از جراحی افزایش تاج دندان بهره ببرند. در صورتی که دندانپزشک تشخیص دهد لثه‌های بزرگی دارید، احتمالا نمی توانید ونیر کامپوزیت انجام دهید.
  • عدم شلوغی بیش از حد دندان یا که باعث نامرتبی آن‌ها شده باشد.
  • دندان‌ها نباید دچار ساییدگی خیلی شدید شده باشند.

  4. درمان دندان های کج با ونیر کامپوزیت

کج شدن دندان‌ها یک اتفاق خارق‌العاده عجیب یا مصیبت‌بار نیست. بسیاری از افراد به دلیل عادات نامناسب مثل فشار آوردن دائم با زبان به دندان‌ها، دندان قروچه و فشار دادن دندان‌ها به هم یا عدم مراقبت در دوران کودکی از دندان‌های شیری یا در حال رشد دائمی ممکن است دچار کجی دندان‌ها شوند. موضوعی که باعث شیوع زیاد ارتودنسی برای دندان‌های کودکان در حال رشد شده است.

با این حال خیلی از ما در کودکی ارتودنسی انجام نداده‌ایم و یا نتایج آن در طول زمان برای ما کمرنگ شده است. دندان‌های کج می‌توانند سلامت دندان را با خطرات جدی مواجه کنند، گفتار را با مشکل مواجه ساخته و یا باعث عدم زیبایی لبخند شوند.

در صورتی که این نامرتبی خیلی شدید نباشد، ونیر کامپوزیت انتخاب مناسب برای درمان کجی دندان ها است. برای کسب اطلاعات بیشتر و تشخیص این که آیا کامپوزیت برای شما مناسب است یا به جراحی لثه و ارتودنسی نیاز دارید، باید به متخصص مراجعه کرده و معاینه شوید.

 5. لق شدن دندان

برخلاف کجی دندان، لق شدن دندان دائمی یک مشکل واقعا بزرگ محسوب می‌شود. لق شدن دندان نشان می‌دهد احتمالا تا خداحافظی این دندان زمان زیادی باقی نمانده و برای حفظ آن بهتر است هر چه سریع‌تر به دندانپزشکی مراجعه کرد. دلایل این موضوع ممکن است از مواردی مثل اختلالات هورمونی تا مشکلات وخیم سلامت فک و لثه متفاوت باشد.

دندان‌های لق را تا زمان بهبود کامل به هیچ عنوان نباید کامپوزیت کرد. برای این کار ممکن است از جراحی، ارتودنسی یا دارو درمانی استفاده شود. البته در صورتی که احساس می‌کنید دندان‌هایی که قبلا ونیر شده‌اند لق هستند، دلیل این موضوع ممکن است جدا شدن کامپوزیت از دندان باشد. به هر صورت برای مشخص شدن مشکل، بهتر است به سرعت به دندانپزشکی مراجعه کنید.

  6. پر کردن فاصله بین دندان ها

کامپوزیت دندان پوسیده و بستن فاصله بین دندان

شاید شما هم پیش از این با پدیده دیاستم یا فاصله میان دندان‌ها رو به رو شده باشید. این فاصله معمولا میان دو دندان وسطی و جلویی فک بالا روی می‌دهد؛ هر چند فاصله ممکن است میان هر دو دندان دیگری هم وجود داشته باشد. در اکثر مواقع، فاصله میان دو دندان نامطلوب تلقی شده و باید با درمانهایی مثل باندینگ یا ونیر کامپوزیت برطرف شود.

مهمترین دلایل اهمیت بستن فاصله میان دو دندان، ایجاد زمینه تجمع پلاک روی دندان و پوسیدگی و یا زمینه سازی برای انحراف دندان‌های کناری است. البته نباید تاثیر فاصله‌ی میان دندان‌ها در زیبایی لبخند را هم از یاد برد. ایجاد فاصله میان دندان‌ها به دلایل مختلفی ممکن است روی دهد. مواردی مثل:

  • کشیده شدن یک دندان
  • داشتن دندان‌های کوچک
  • عدم تطابق اندازه استخوان فک
  • بزرگ بودن فرنوم لب
  • عادات نامناسب مثل مکیدن انگشت در کودکی یا مسواک زدن نادرست
  • بیماری‌های لثه مثل عفونت یا وجود تومور
  • فرنوم لب بالا
  • بلع نامناسب غذا

ممکن است زمینه ساز دیاستم باشند. برای درمان این مشکل، مهم است که ابتدا خود ریشه ایجاد آن درمان شود. به همین دلیل ممکن است نیاز به یک جراحی مثل فرنکتومی داشته باشیم. پس از حل مشکل اصلی، در صورت کم بودن فاصله بین دو دندان می‌توان درمان‌هایی مثل ونیر کامپوزیت یا باندینگ برای تنها یک دندان را در نظر داشت. در غیر این صورت احتمالا نیاز به ارتودنسی یا ایمپلنت دندان دارید.

  7. کامپوزیت ونیر برای دندان لب پر

تقریبا همه‌ی ما گاهی از تخمه شکستن لذت برده‌ و یا یک آبنبات را با کمک دندان‌هایمان هنگام مکیدن خرد کرده‌ایم. برخی هم عادت داریم هنگام استرس، ته خودکار یا مداد را بجویم. این عادات همگی عادت‌های مخرب محسوب شده و در کنار موارد دیگری (مثل جویدن خوراکی‌های سفت) می‌توانند باعث لب پر شدن حاشیه دندان‌ها یا ایجاد ترک‌های ریزی روی دندان شوند.

این ناهمواری‌ها روی سطح دندان هنگام مسواک زدن با پرزهای آن تمیز نمی‌شوند و هنگام جویدن هم فضای مناسبی را برای گیر کردن غذا میان خود فراهم می‌کنند. غذاهای به جامانده کم کم تبدیل به پلاک، جرم و در نهایت پوسیدگی دندان خواهند شد. نیازی به اشاره نیست که دندان‌های با لبه‌های پریده ظاهر خیلی خوشایندی ندارد.

ونیر کامپوزیت یک درمان ایده‌آل برای حل این مشکل به حساب می‌اید. برای ونیر کردن دندان پس از جرمگیری دندان و احتمالا تراش مختصری برای ایجاد یک سطح هموار روی آن، می‌توان کامپوزیت را به صورت لایه لایه روی سطح مینا قرار داد تا تمام این مشکلات در زیر آن دفن شوند. کامپوزیت با بافت دهان و دندان سازگاری بسیار خوبی داشته و کاملا مشکل را برطرف خواهد کرد.

باید به یاد داشته باشید که این بار از دندانهای خود به خوبی استفاده و از آن‌ها محافظت کنید.

  8. کامپوزیت دندان برای دندانهای شکسته

کامپوزیت دندان پوسیده و دندانهای شکسته

جویدن و فشار دادن چیزهای سفت با دندان همیشه به سادگی باعث یک لب پر شدگی نمی‌شوند و ممکن است عوارض بدتری را به همراه داشته باشد. خیلی‌ها تجربه‌ی این که هنگان غذا خوردن ناگهان متوجه توده‌ای سفت در دهان خود شوند را داشته‌اند. درباره ‌شکستن دندان صحبت می‌کنیم.

شکستن دندان علاوه بر وارد کردن فشار ممکن است دلایل دیگری هم داشته باشد. دلایلی مثل اسیب هنگام ورزش، حادثه و یا سرد و گرم شدن ناگهانی دندان و در صورتی که شکستگی شدید باشد، چاره‌ای جز عصب‌کشی و روکش دندان نداریم. البته گاهی هم دندان قابل حفظ شدن نیست و باید کاملا کشیده شود. با این حال در صورت آسیب نرسیدن به پالپ، می‌توان با بیلداپ دندان یا روکش ونیر کامپوزیت، آن را درمان کرد. برای تشخیص این موضوع نیازمند عکس‌برداری رادیولوژی از دندان آسیب دیده است.

به جز ونیر کامپوزیت، برای درمان شکستگی‌ها و ترک‌های دندان می‌توان از درمان‌های دیگری مثل ترمیم، روکش و یا لمینت هم استفاده کرد.

  9. ترمیم و پرکردن حفره های سطح دندان

کامپوزیت دندان پوسیده و خراب

خرابی و آسیب به دندان همیشه به سادگی یک لب پر شدگی یا ترک ریز روی مینای دندان نیست. مهمترین دلیل خراب شدن دندان را باید پوسیدگی دندان دانست. باکتری‌های موجود در دهان، معمولا با ترشح اسید، باعث متخلخل شدن تدریجی مینا، تخریب آن و نفوذ به عاج می‌شوند. دندانپزشکان هنگام ترمیم، این پوسیدگی‌ها را با کمک مته دندانپزشکی برداشته و آن را با مواد پرکننده پر می‌کنند.

در صورتی که این پوسیدگی شدید و در چند نقطه روی دهد، می‌توان به جای ترمیم عادی از درمان‌هایی مثل باندینگ و یا ونیر کامپوزیت برای پوشاندن کامل سطح دندان استفاده کرد. البته ونیر کامپوزیت بهتر است برای چند دندان در کنار هم استفاده شود تا زیباترین نتیجه را در کنار مزایای دیگر این درمان به دست آوریم.

آیا دندان پوسیده کامپوزیت می شود

یکی از نکات مشترکی که میان بسیاری از داوطلبان اصلاح طرح لبخند یا ونیر کامپوزیت وجود دارد، وجود پوسیدگی‌های متعدد ولی جزئی در میان دندان‌های آن‌ها است. در واقع، برای جلوگیری صد درصدی از پوسیدگی دندان، باید به شدت از دندان‌ها مراقبت کرد و از درمان‌های حمایت‌کننده مثل فلورایدتراپی، جرمگیری و ویزیت منظم ماهانه هم بهره برد.

بنابراین جای تعجب نیست که معمولا هزینه‌ی ونیر کامپوزیت برای مراجعان، کمی از هزینه اعلام شده در لیست تعرفه کلینیک‌ها بیشتر باشد. چرا که تا زمان جداسازی قسمت پوسیدگی دندان و ضدعفونی و برداشتن قسمت پوسیده نمی‌توان دندان‌ها را کامپوزیت کرد.

البته مراحل کامپوزیت دندان پوسیده با پر کردن دندان کاملا مطابق نیست. چرا که پس از تراش پوسیدگی‌ها، باید برای لایه ونیر زیرسازی مناسب انجام شود. این که آیا این زیرسازی دقیقا با کامپوزیت ونیر انجام شود یا با کامپوزیت دیگری، بسته به تکنیک شخصی و دیگر موارد تخصصی دارد که کاملا به متخصص ترمیم مربوط می‌شود.

آیا ونیر کامپوزیت موجب پوسیده شدن دندان می شود؟

یکی از شایعاتی که باعث نگرانی بسیاری از مراجعان داوطلب برای ونیر کامپوزیت می‌شود، موضوع تأثیر کامپوزیت بر پوسیدگی دندان است. بسیاری باور کرده‌اند که در صورت کامپوزیت کردن دندان، احتمالا دندان‌های زیر کامپوزیت یا کناری آن‌ها دچار پوسیدگی خواهد شد.

باید بدانید که این ادعا حقیقت ندارد. البته ممکن است برخی در صورت استفاده از ونیر دچار پوسیدگی دندان شوند. با این حال این موضوع ارتباط مستقیمی با مواد کامپوزیتی موجود در دهان نداشته و دلایل ثانویه‌ی دیگری را باید برای آن در نظر گرفت. مهمترین آن ها شامل این موارد می‌شود:

  • سطح کامپوزیت در مقایسه با مینای دندان بیشتر باعث جذب و تشکیل پلاک می‌شود. بنابراین باید پس از کامپوزیت نکات مراقبتی مثل مسواک زدن روزانه را با جدیت رعایت و دنبال کرد.
  • در صورت هر گونه آسیب به کامپوزیت باید در اسرع وقت برای ترمیم آن اقدام کنید. همچنین کامپوزیت‌ها در صورت منقضی شدن باید حتما تعویض شوند.
  • یکی از نکات مهم در ونیر کامپوزیت، عدم وجود پوسیدگی پیشین زیر آن است. به همین دلیل نباید دندان‌های پوسیده بدون جرمگیری و زیرسازی مناسب ونیر شوند.
  • ممکن است برخی افراد به چسب کامپوزیت حساسیت داشته باشند. عوامل پیوند دهنده مثل متاکریلات Methacrylates و مواد چسبنده گروه آلدهید aldehyde که در رزین کامپوزیت مورد استفاده قرار می‌گیرند، مهمترین دلایل این امر به شمار می‌آیند. افرادی که به این مواد حساسیت دارند نباید از ونیر کامپوزیتی استفاده کرده و یا از مواد کامپوزیتی باکیفیت‌تری استفاده کنند.

  10. اصلاح رنگ زرد دندان با ونیر کامپوزیت

کامپوزیت دندان پوسیده و از بین بردن زردی دندان

اصلاح رنگ دندان را باید از رایج‌ترین کاربردهای ونیر کامپوزیت دانست که برای برطرف کردن مشکلات دندان‌های خراب و بدرنگ از آن استفاده می‌شود. گذشته از محدودیت‌های استفاده از بلیچینگ برای اصلاح رنگ دندان، این درمان همیشه برای از بین بردن برخی بدرنگی‌های دندان‌ها کاربردی نیست. مثلا دندان‌های زرد تنها تا سه درجه قابلیت سفید شدن به وسیله سفید کردن شیمیایی را دارند.

از دیگر کاربردهای ونیر کامپوزیت برای اصلاح رنگ دندان باید به این موارد اشاره کرد:

  • اصلاح رنگ دندان‌های عصب کشی شده که به دلیل درمان ریشه، به رنگ خاکستری تیره درآمده یا شفافیت خود را از دست داده‌اند تنها با ونیر کامپوزیت ممکن است.
  • برخی اوقات تغییر رنگ دندان در برابر بلیچینگ مقاوم است.
  • لکه‌های خاکستری تیره یا قهوه‌ای با بلیچینگ از میان نمی‌روند.

برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله مقایسه ونیر کامپوزیت و بلیچینگ مراجعه کنید.

آیا همه می توانند از کامپوزیت استفاده کنند؟

همان طور که مشاهده می‌کنید، مشکلات دندان‌های خراب را همیشه نمی‌توان با ونیر کامپوزیت برطرف کرد. در واقع، به جز مشکلاتی که اساسا با ونیر برطرف نمی‌شوند، موارد یا نکات دیگری هم وجود دارد که باعث ممنوعیت انجام ونیر کامپوزیت برای برخی از افراد می‌شود. به همین دلیل در صورتی که قصد کامپوزیت کردن دندان های پوسیده و خراب خود را دارید، باید بدانید در صورت وجود هر یک از مشکلات زیر، نمی‌توانید ونیر کامپوزیت انجام دهید:

  • به صورت کلی، ونیر کامپوزیت باید روی دندان‌های سالم و یا دندان‌هایی که مشکلات زیادی ندارند می‌تواند انجام شود. در صورت پوسیدگی شدید دندان، عفونت ریشه، و یا مشکلات و بیماری‌های لثه امکان انجام ونیر کامپوزیت وجود ندارد.
  • سالم بودن لثه‌ها تنها شرط انجام ونیر کامپوزیت نیست. ونیرها به دلیل پوشش کامل سطح دندان، باید با لثه‌ها هیچ فاصله‌ای نداشته باشند. در صورت وجود این فاصله، فضای آن‌ها محیط مناسبی برای رشد انواع باکتری‌ها و زمینه‌ساز پوسیدگی‌های وخیم دندان می‌شود. به همین دلیل باید این کار با دقت زیادی انجام شود.

با این حال تراز کردن ونیرها با لثه افرادی که از بافت لثه ای زیادی برخوردارند، به خوبی نمی‌تواند انجام شود. به همین دلیل افرادی که طول لثه بلندی دارند، باید ابتدا جراحی افزایش طول لثه انجام دهند.

  • به جز لثه ها، دندان‌های فردی که قصد دارد کامپوزیت ونیر انجام دهد، نباید از حد مشخصی برآمدگی بیشتری داشته باشد. در غیر اینصورت نتیجه ونیر به دلیل برجسته شدن بیش از حد دندان‌ها مطلوب نخواهد بود.
  • به جز پوسیدگی یا آسیب‌های وخیم، باید به عامل ساییدگی دندان به عنوان یک مورد مهم در شناسایی کاندیدای مناسب ونیر کامپوزیت اشاره کرد. ساییدگی شدید معمولا در اثر عامل ثانویه‌ای مثل عادات مخرب (دندان قروچه شدید یا فشار دادن بیش از حد دندان‌ها روی هم) و یا عدم جفت شدن دندان‌های دو فک رخ می‌دهد.

 در این حالت، حتی در صورت ونیر کردن دندان‌ها، ونیرهای ما هم در میان‌مدت با مشکل مشابهی روبه‌رو خواهند شد. به این افراد توصیه می‌شود علاوه بر درمان مشکل اصلی با کمک درمان‌هایی مثل ارتودنسی، به جای ونیر کامپوزیت از ونیر سرامیکی یا لمینت استفاده کنند.

  • در صورتی که دندان‌های فرد به شدت به هم ریخته و دچار نامرتبی نسبتا شدید هستند، باید به متخصص ارتودانتیکس مراجعه کرد.

روش های جایگزین ونیر کامپوزیت برای درمان دندان پوسیده

تقریبا برای تمام مشکلات دندان‌های خراب که با ونیر کامپوزیت برطرف می‌شوند، یک درمان جایگزین دیگر هم وجود دارد. درمان‌هایی که پیش از این هم به آن‌ها اشاره کرده بودیم. در اینجا، یک بار دیگر تمام درمان های جایگزین ونیر کامپوزیت برای دندان های خراب را از نظر می‌گذرانیم.

  • درمان خرابی دندان با ارتودنسی

ارتودنسی یکی از درمان‌های بسیار رایج دندانپزشکی به شمار می‌رود که به اکثر افراد داوطلب اصلاح طرح لبخند توصیه می‌شود. با این حال معمولا دندانهای خراب، در بیشتر موارد با ارتودنسی درمان نمی‌شوند؛ بلکه کاربرد آن منظم کردن دندان‌ها سالم سر جای خود آن‌هاست. البته در برخی موارد، دندان‌های لق را می‌توان با ارتودنسی در جای خود محکم کرد.

آیا کامپوزیت جای خالی دندان را پر می کند؟

یکی دیگر از راه‌های اصلاح طرح لبخند، ایمپلنت دندان است. در خیلی از موارد آسیب‌های وارد شده به دندان به حدی است که راهی به جز کشیدن آن وجود ندارد. البته گاهی ممکن است دندان‌های سالم هم برای مرتب کردن دندان‌ها یا برطرف کردن شلوغی دندان انجام شود. با این حال در صورتی که قصد جبران بی‌دندانی را داشته باشیم، نمی‌توانیم از ونیر کامپوزیت استفاده کنیم.

برای این کار، نیاز به ایمپلنت دندان داریم. ایمپلنت، یک پروتز دندان دائمی است که از دو قسمت فیکسچر و اباتمنت (ریشه مصنوعی و تاج سرامیکی) ساخته شده است. دندان ایمپلنت شده به خوبی دندان‌های طبیعی بوده و در صورت استفاده از مواد اولیه درجه یک، می‌توان از آن برای سال‌ها استفاده کرد.

  • روکش برای درمان دندان خراب

روکش جایگزین دندان خراب

البته همیشه نیاز به درمان‌های تهاجمی شدیدی مثل کشیدن دندان و ایمپلنت نداریم. روکش دندان یک جایگزین برای دندان هایی است که بافت عاج ریشه‌های آن هنوز در اثر عفونت آسیب شدیدی ندیده‌اند. معمولا روکش برای دندان‌هایی که عصب‌کشی شده‌اند استفاده می‌شود. با این حال، روکش برای درمان مشکلات دیگری مثل دندان‌های ساییده شده، پوسیدگی شدید و یا دندان‌هایی که تغییر رنگ شدیدی داده‌اند هم استفاده شود. روکش‌ها ممکن است از جنس کامپوزیت، سرامیک، فلز و یا ترکیبی از فلز و سرامیک باشند.

  • لمینت سرامیکی دندان بهترین جایگزین کامپوزیت

در انتها، باید از لمینت دندان به عنوان بهترین جایگزین برای ونیر کامپوزیت یاد کرد. لمینت دندان توانایی برطرف کردن تمامی مشکلاتی که با ونیر کامپوزیت قصد بهبود آن‌ها را داریم را دارند. نقطه ضعف لمینت برای درمان دندان خراب در مقابل ونیر کامپوزیت، شامل هزینه‌های بالاتر، مدت زمان درمان بیشتر و تهاجم بیشتر به بافت طبیعی دندان است. با این حال، مزیت‌هایی مثل نتایج زیبا‌تر، دوام بیشتر و مراقبت‌های بعد از درمان راحت‌تر را هم دارند.

مراقبت های پس از کامپوزیت ونیر دندان پوسیده

کامپوزیت دندان با وجود دوام بالا، در مقابل برخی عوامل مخرب از مینای دندان یا سرامیک آسیب‌پذیرتر است. برای جلوگیری از خراب شدن ونیر کامپوزیت شدن باید حتما به نکات و توصیه‌های مراقبت بعد از ونیر توجه کافی داشته باشید. مهمترین آن‌ها شامل:

  • عدم فشار به دندان‌ها در ساعات بعد از نصب کامپوزیت
  • مسواک زدن و کشیدن نخ دندان به صورت منظم
  • مراجعه مرتب به دندانپزشک برای معاینه و ترمیم کامپوزیت‌ها
  • ترک عادات ناسالم مثل مصرف سیگار یا دندان قروچه
  • استفاده از نایت‌گارد در شب
  • مراقبت از دندان‌ها در مقابل تغییر رنگ

در واقع، این مراقبت‌ها نقش مهمی در موفقیت درمان کسانی که دندان خراب خود را ونیر کامپوزیت کرده‌اند، دارد. موارد متعددی از شکست ونیر کامپوزیت دندان دیده شده است که تنها با رعایت چند نکته ساده، مراجع می توانست به راحتی از آن پیشگیری کند.

چرا کامپوزیت دندان می ریزد؟

لق شدن ونیر کامپوزیت یکی از ترسناک‌ترین عوارضی‌ست که برای کاربران این درمان ممکن است پیش بیاید. معمولا این لق شدن احساسی شبیه به لق شدن دندان طبیعی دارد. در صورت بروز این مشکل، توصیه می‌شود بلافاصله با مطب دندانپزشک تماس بگیرید.

مهمترین دلایل لق شدن و یا خراب شدن ونیر کامپوزیت، این موارد هستند:

  • پوسیدگی شدید دندان زیر ونیر باعث از بین رفتن پیوند بین مینای دندان و ماتریس رزین و لق شدن آن می‌شود.
  • استفاده از مواد کامپوزیتی بی‌کیفیت و ارزان قیمت یکی از بزرگترین اشتباهات کسانی است که دندان‌های خود را ونیر می‌کنند.
  • فشار و یا ضربه به ونیر کامپوزیت می‌تواند باعث شکستن و لق شدن روکش ونیر شود. دلایل آن ممکن است شامل جویدن خوراکی‌های سفت و یا ضربه به صورت باشد.
  • عدم نصب درست ونیر کامپوزیت، اعم از زیرسازی نامناسب یا جفت نشدن دندان‌های روبه‌رو در شکست این درمان می‌تواند موثر شناخته شود.
  • بیماری‌های دهان و دندان، به خصوص در لثه می‌تواند به ونیر فشار وارد آورده یا زمینه‌ساز مشکلات دیگری شود. مشکلاتی که در نهایت باعث لق شدن ونیر خواهد شد.

جلوگیری از زرد شدن کامپوزیت دندان

جلوگیری از زرد شدن کامپوزیت دندان پوسیده

هیچ چیز مثل دیدن ظاهر ونیر کامپوزیت‌های گران‌قیمتی که تغییر رنگ داده‌اند و باعث ظاهر ناخوشایند در لبخند می‌شود، ناراحت‌کننده نیست. عوامل زیادی در باعث زرد شدن و از دست دادن شفافیت ونیرهای کامپوزیتی می‌شود که با شناخت آن‌ها، می‌توان از زرد شدن ونیر کامپوزیت جلوگیری کرد:

  • هر چقدر سطح کامپوزیت تخلخل بیشتری داشته باشد، استعداد آن برای تغییر رنگ بیشتر است. به همین دلیل کامپوزیت‌های نانوفیل یا نانوهیبرید بیشترین مقاومت را در برابر تغییر رنگ دارند. همچنین پولیش منظم سطح ونیر، از تغییر رنگ آن جلوگیری می‌کند.
  • گاهی دلیل اصلی تغییر رنگ ونیر کامپوزیت، کلروهگزیدین است. مصرف مداوم مواد غذایی رنگی حاوی کروماتوژنیک Chromatogenic و دهانشویه‌های حاوی الکل یا کلروهگیزیدین اثر بدی روی رنگ کامپوزیت‌های دهان می‌گذارد. نیازی به اشاره نیست که خوردنی‌ها و نوشیدنی‌های رنگ‌دار (آبمیوه‌های صنعتی، شراب قرمز، قهوه، چای، زردچوبه، زعفران و غیره) در کنار دخانیات و الکل، برای کامپوزیت‌ها چقدر مضر است.
  • نوشیدن و خوردن مواد بسیار گرم، علاوه بر تحریک دندان و بالا بردن احتمال بروز احساس درد و حساسیت، ممکن است از نظر شیمیایی بر کامپوزیت‌ها اثر گذاشته و باعث تغییر رنگ آن‌ها شود.
  • رزین کامپوزیت‌هایی که با استفاده از دی متاکریلات Dimethacrylate ساخته شده‌اند نسبت به مواد ساخته شده از یورتان دی متاکریلات Urethane Dimethacrylate مقاومت کمتری در مقابل تغییر رنگ دارند. البته شاید این اصطلاحات برای شما کمی گیج‌کننده باشند؛ بنابراین می‌توانیم به سادگی از شما بخواهیم از مواد باکیفیت و برندهای مشهور برای ونیر کامپوزیت استفاده کنید.
  • رعایت نکات بهداشتی در این مورد هم اهمیت بسیار زیادی دارد. دندانپزشکان به کاربران ونیر کامپوزیت توصیه می‌کنند تا حداقل دو بار در روز مسواک بزنند، از خوردن خوراکی‌های مختلف در طول روز و به صورت پراکنده خودداری کنند و پس از هر بار نوشیدن یا وعده غذایی، یک لیوان آب بنوشند.

خمیر دندان برای دندان کامپوزیت

گاهی نکات ظریفی باعث می‌شود تا ونیر کامپوزیت شما خراب شود. یکی از این موارد، انتخاب نادرست خمیر دندان است. به این نکات در انتخاب خمیر دندانی که با آن ونیر خود را مسواک می‌زنید، دقت کنید:

  • خمیر دندان نباید حاوی مواد ساینده و یا سفیدکننده باشد. میزان RDA مجاز یا سایندگی خمیر دندان کمتر از ۸۰ درصد است.
  • خمیر دندان باید فاقد جوش شیرین، پراکسید هیدروژن و سدیم کربنات باشد؛
  • خمیر دندان های ذغالی انتخاب خیلی خوبی نیستند؛
  • خمیر دندان‌های ژله‌ای بهترین نوع به حساب می‌آیند. کلگیت Colgate، مریدنت Merident، کرست Crest و اورال بی Oral-B بهترین برندهای خمیر دندان به شمار می‌آیند.

جمع بندی

زیبایی لبخند، یکی از نعمت‌هایی است که خیلی از مردم به داشتن آن علاقه دارند. با این حال، خیلی وقت‌ها با اقدامات مراقبتی بهداشتی عادی، نمی‌توان لبخند به زیبایی لبخند بازیگران هالیوودی داشت. برای این کار نیازمند استفاده از درمان‌های زیبایی و ترمیم خاصی مثل ونیر کامپوزیت هستیم. با این حال به دلیل برخی محدودیت‌های ونیر، ممکن است همه نتوانند دندان‌های خراب خود را با استفاده از کامپوزیت درمان کنند.

تصمیم‌گیری در مورد این که آیا امکان ونیر کامپوزیت دندان پوسیده وجود دارد یا نه بست به نوع مشکل دندان و نظر تخصصی دندانپزشک می‌تواند متفاوت باشد. تنها راه اطمینان از این امر، مراجعه به دندانپزشک و معاینه‌ی کامل دندان‌ها و رفع مشکلات آن‌ها است.

در صورتی که هنوز برای ساختن یک لبخند زیبا روی لبانتان با استفاده از ونیر کامپوزیت تردید دارید، می‌توانید با ما تماس بگیرید. ما در مرکز دندانپزشکی آمیتیس می‌توانیم تصویری از لبخند شما و انتظاراتتان را در اختیار دندانپزشکان متخصص مرکز قرار دهیم تا به صورت آنلاین مشاوره رایگان به شما ارائه شود. پس از آن در صورت تمایل  امکان رزرو وقت به صورت آنلاین هم میسر است.

پس همین الان با ما تماس بگیرید!

09918565822 اکانت واتساپ

در صورت هر گونه سوال یا ابهام هم می‌توانید در قسمت نظرات آن را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *