بروز شده در تاریخ ۱۴ فروردین ۱۴۰۳

عصب کشی دندان

بطور عامیانه : عصب کشی دندان یا درمان درد عفونت ریشه بطور معمول در دو جلسه ی نیم تا یک ساعته ( جلسه اول خالی کردن دندان و از بین بردن عفونت و جلسه دوم پر کردن دندان) بسته به اینکه کدام دندان شماست ( برحسب تعداد ریشه یا کانال ) با هزینه حدودا از 2 تا 5 میلیون انجام میشود.

عصب کشی که به اصطلاح انگلیسی root canal treatment نامیده می شود یک فرآیند درمانی است که باعث از بین بردن عفونت و پوسیدگی های ریشه و تمیز کردن ناحیه پالپ می شود. درواقع زمانی که دندان دچار پوسیدگی می شود و این پوسیدگی به پالپ گسترش می یابد و باعث عفونت ریشه می شود برای درمان دندان و پاکسازی آن باید عصب کشی انجام شود. پالپ به بخش نرم و مرکزی دندان گفته می شود که شامل رگ های خونی، عصب ها و بافت همبند است و باعث رشد دندان می شود.

عصب کشی دندان چیست

خوشبختانه عصب کشی دندان بدون درد و با ارائه تسهیلات ویژه در مرکز دندانپزشکی آمیتیس قابل ارائه است. در صورتی که فکر می‌کنید به عصب کشی دندان نیاز دارید، بهتر است مطالب زیر را به دقت مطالعه و یا به سادگی با ما تماس بگیرید. برای این کار می‌توانید از طریق راه‌های ارتباطی زیر با ما ارتباط برقرار کنید:

09918565822 اکانت واتساپ

طبق آمارها در ایران حدود 80 درصد از عصب کشی ها به صورت ناقص انجام می شوند و باعث مشکلات زیادی که در ادامه گفته می شود برای بیمار می شوند. به همین دلیل انتخاب یک متخصص ریشه خوب امری حیاتی است.

دکتر شقایق پرویزی بهترین متخصص عصب کشی در پاسداران

دکتر شقایق پرویزی متخصص درمان ریشه (اندودانتیکس) با 15 سال سابقه در تهران فعالیت می کنند. ایشان یکی از بهترین متخصصان درمان ریشه و عصب کشی هستند. دکتر شقایق پرویزی عضو بنیاد ملی نخبگان و عضویت در انجمن اندونتیست‌های ایران می باشند و توانسته اند با کسب رتبه ۲۰ در کنکور سراسری و کسب رتبه ۱۲ در کنکور آزاد یکی از بهترین های عصب کشی و درمان ریشه دندان شوند.

ساختار دندان

برای این که بهتر متوجه شویم در عصب کشی چه اتفاقی می افتد، ابتدا با ساختار دندان باید آشنایی مختصری پیدا کنیم.

دندان از دو بخش اصلی تاج و ریشه تشکیل شده است. تاج همان بخش سفید رنگ و مقاوم دندان است که از لثه بیرون زده و ریشه پایه ای است که تاج دندان را داخل استخوان محکم نگه میدارد.

ساختار دندان برای عصب کشی

عصب کشی چیست؟

در عصب کشی یا درمان ریشه در دنداپزشکی، محفظه پالپ دندان شما که دچار التهاب یا عفونت شده است با دقت تخلیه، پاکسازی و ضد عفونی می شود و سپس با مواد مخصوصی پر می شود و مهر و موم میگردد. تا زمانی که عفونت یا التهاب به پالپ نرسد شما نیازی به عصب کشی نخواهید داشت بنابراین هر چه سریعتر به داد دندان در حال پوسیدگی تان برسید، احتمال این که بدون عصب کشی پر و ترمیم شود بیشتر است. در عصب کشی باید همه ریشه های جانبی دندان به طور کامل پاکسازی و ضد عفونی و پر شوند تا عفونت مجدد اتفاق نیفتد.

همچنین بخوانید : مزایا و معایب عصب کشی دندان چیست؟

چرا دندان دچار پوسیدگی می شود؟

مراحل پوسیدگی دندان

دندان از چند لایه تشکیل شده است. اگر دندان را از وسط برش بدهیم، از بیرون که به داخل میرویم به ترتیب مینا، عاج و پالپ قرار دارند. مینا لایه سفید رنگی است که بسیار محکم و مقاوم است و از دندانها محافظت میکند. عاج لایه میانی است که کمی زردتر و نرمتر از مینا است و ساختار یکپارچه آن را ندارد و پس از آن پالپ است که در واقع محفظه ای است که در آن عصب و رگهای خونی دندان قرار دارند. پالپ باعث زنده بودن دندان می شود.

اگر بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت نشود و باکتری ها به دندان نفوذ کنند باعث پوسیده شدن سطح بیرونی دندان یعنی مینای دندان می شود، به مرور این پوسیدگی گسترش یافته و به عاج دندان و بعد از آن به پالپ دندان نفوذ می کند.

در مراحل اول و دوم دندان درد زیادی ندارد و فقط می توان با ترمیم و پر کردن، پوسیدگی را از بین برد اما اگر در این مرحله درمان نشود پوسیدگی به پالپ رسیده و درد دندان زیاد می شود در این حال برای درمان باید عصب کشی صورت گیرد. هرچه قدر دیرتر درمان شود پوسیدگی باعث عفونت پالپ دندان و ایجاد آبسه می شود. در این مرحله درمان بسیار سخت است و حتی ممکن است مجبور به کشیدن دندان شوید.

مراحل عصب کشی دندان

مراحل عصب کشی دندان

  1. مرحله اول ایجاد سوراخ در تاج : در درمان ریشه یا همان عصب کشی، ابتدا باید تاج سوراخ شود تا دندانپزشک بتواند به پالپ دسترسی پیدا کند.
  2. مرحله دوم تخلیه محفظه پالپ : سپس دندانپزشک با کمک ابزاری به نام فایل که شبیه به یخ شکن است محفظه پالپ را میتراشد و تخلیه می کند.
  3. مرحله سوم ضدعفونی و پاکسازی پالپ : ممکن است لازم باشد از محلول شوینده برای ضد عفونی استفاده شود. گاهی که عفونت زیاد است دکتر مقداری مواد آنتی بیوتیک در پالپ می گذارد و بقیه کار را در جلسه بعد که عفونت برطرف شد ادامه می دهد.
  4. مرحله چهارم پر کردن محفظه پالپ : پس از پاکسازی، محفظه خالی پالپ و ریشه با مواد پر کننده مخصوصی با دقت و به صورت کامل پر می شوند.
  5. مرحله پنجم پر کردن تاج و روکش دندان : سپس سوراخ تاج با مواد پر کننده دندان بسته شده و در صورت لزوم دندان روکش می شود.

برای اطلاعات بیشتر و دقیق تر نحوه عصب کشی دندان کلیک کنید.

فیلم مراحل عصب کشی دندان

قیمت عصب کشی دندان 1403

هزینه درمان عصب کشی در بسیاری از کلینیک‌های دندانپزشکی با یکدیگر متفاوت است. علاوه بر آن با بررسی لیست قیمت این دندانپزشکی‌ها متوجه می‌شوید که برای عصب کی قیمت‌های مختلفی مشخص شده است. دلیل این موضوع، موارد مختلفی است که بر هزینه‌های عصب کشی اثرگذار هستند.

هزینه درمان ریشه تخصصی دندان بدون ترمیم در آمیتیس قیمت (تومان)
درمان ریشه تخصصی دندان 3 و 4 کانالهاز 4 میلیون و 500 هزار
درمان مجدد ریشه تخصصی دندان 3 و 4 کانالهاز 4 میلیون و 500 هزار
درمان ریشه تخصصی دندان عقلاز 5 میلیون
درمان ریشه دندانهای جلو تک کانالاز 2500 تا 3 میلیون
درمان ریشه دندانهای جلو دو کانالاز 3 میلیون و 500 هزار الی 4 میلیون و 500 هزار
درمان مجدد ریشه دندانهای تک کانال3 میلیون
درمان مجدد ریشه دندانهای جلویی دو کانالاز 3 میلیون و 500 الی 4 میلیون و 500 هزار
قراردادن داروی هیدروکسید کلسیم در کانال عفونی500 هزار
عصب کشی دندان شیریاز 2 میلیون و 500 هزار

معمولا هزینه عصب کشی بسته به سطح تخصص اندودنتیست و سابقه کاری وی و همچنین سطح کاری کلینیک تعیین می‌شد. علاوه بر آن، وضعیت دندان نیازمند عصب کشی هم در هزینه درمان مؤثر است. مهمترین مواردی که در این هزینه حائز اهمیت شمرده می‌شوند، این موارد می‌باشند:

  • سطح پوسیدگی دندان دندان‌هایی که پوسیدگی‌های عمیق‌تری دارند باید به مقدار بیشتری تراشیده و قسمت‌های بیشتری از آن بیلداپ شود. این موضوع در هزینه نهایی قیمت عصب کشی اثر زیادی دارد.
  • دندان پوسیده خود می‌تواند در قیمت عصب کشی تأثیر زیادی بگذارد. معمولا هزینه عصب کشی دندان‌های عقب از دندان‌های جلویی بیشتر است؛ چرا که علاوه بر داشتن تعداد ریشه‌های بیشتر، دسترسی به آن‌ها سخت‌تر است و در انتهای کار نیازمند روکش شدن هم هستند.
  • مواد مورد استفاده در عصب کشی دارای اهمیت هستند. قیمت طلا از کامپوزیت و کامپوزیت از آمالگام بیشتر است. مواد مصرفی مختلف دیگری نیز در عصب کشی هزینه‌زا بوده که در قسمت نهایی اثر خود را باقی می‌گذارند.

انواع روشهای عصب کشی

روش مرسوم، رایج و امتحان پس داده عصب کشی همان روش سوراخ کردن دندان و تمیز کردن محفظه پالپ و ریشه با ابزاری به نام فایل است.

  • استفاده از جنتل ویو : اما روش دیگری نیز اخیرا در برخی جاها تبلیغ و انجام می شود که در آن از امواج صوتی به نام جنتل ویو (GentleWave) برای تمیز کردن بخشهای مختلف ریشه دندان استفاده می شود.
  • استفاده از دستگاه بایولیز واترلیز : یک روش دیگر استفاده از دستگاه بایولیز واترلیز (BIOLASE Waterlase) است که در آن از لیزر، آب و هوا جهت تمیز کردن و پاکسازی مجراهای ریشه استفاده می شود.
  • روش میکروسرجری اندودنتیک : اگر در مجرای ریشه رسوب کلسیم وجود داشته باشد یا آناتومی ریشه پیچیدگی داشته باشد، متخصص اندودنسی از جراحی کوچکی به نام میکروسرجری اندودنتیک برای درمان عصب کشی بهره می برد. این کار زمانی انجام می شود که طی عصب کشی ساده نتوان مجراهای ریشه را کامل و درست پاکسازی و تمیز کرد.

عمر دندان عصب کشی شده

عمر دندان عصب کشی شده

آمار دقیقی از درمانهای دندانپزشکی ایران در دسترس نیست اما طبق گزارشهای بلند مدت مراکز بهداشتی آمریکا، به طور کلی حدود 98 درصد دندانهای عصب کشی شده یک سال عمر می کنند، 92 درصد آنها 5 سال عمر می کنند و 86 درصد ده سال به بالا عمر می کنند.

دندانهای آسیاب عصب کشی شده توسط متخصص اندودنسی اغلب عمر بیش از 10 سال داشته اند که بسیار عمر طولانی تری نسبت به دندانهای آسیاب عصب کشی شده توسط دندانپزشک عمومی به شمار می آید.

مشاوره رایگان در بهترین مرکز با بهترین متخصص عصب کشی دندان در پاسداران

سوالات ونیر کامپوزیت

سئوالات متداول عصب کشی دندان

درد عصب کشی دندان چقدر است؟

درد عصب کشی دندان بسته به آستانه درد هر فرد می‌تواند متغیر باشد. با این حال، این درد قابل مقایسه با عوارض ناشی از عصب کشی نکردن و یا درد خود دندان عفونی نیست. همچنین عصب کشی دندان با بیحسی کامل انجام می‌شود و اصولا شما نباید هیچ دردی را احساس کنید.

آیا عصب کشی درد دارد؟

دندانپزشک پیش از شروع درمان منطقه تحت درمان را بی حس می کند بنابراین درد چندانی حس نمی کنید اما فشار و لرزش دستگاههای دندانپزشکی را حس می کنید. پس از برطرف شدن اثر بی حسی درد شروع می شود که با مسکن های معمولی کنترل می شود. ظرف چند روز دندان بهبود می یابد.

از کجا بدانیم به عصب کشی نیاز داریم؟

هر چیزی که باعث بشود عفونت به پالپ دندان برسد به این معنی است که باید عصب کشی کنید.

مثلا دندانهایی که پوسیدگی عمیق دارند، ترک یا شکستگی دارند که عاج را رد کرده و به پالپ رسیده است، پرکردگی داشته اند که شل شده و باعث شده باکتریها به اعماق دندان نفوذ کنند و یا به دلیل نازک بودن مینا به صورت ژنتیکی یا دندان قروچه های شدید مینایشان از بین رفته و التهاب به پالپشان رسیده است نیاز به عصب کشی دارند.

برخی از علائم و نشانه هایی که ممکن است به معنی نیاز به عصب کشی باشند به صورت زیر است:

  • درد شدید هنگام جویدن یا گاز گرفتن
  • جوش زدن روی لثه
  • شکستگی یا لب پر شدن دندان
  • حساسیت دندان به سرما و گرما پس از برداشتن محرک (یعنی بلافاصله پس از برداشته شدن سرما یا گرما از روی دندان، درد برطرف نمی شود)
  • ورم یا حساسیت لثه
  • تیره شدن رنگ لثه
  • عفونت لثه یا بوی بد آن
اگر دندان عصب کشی شود مشکلی به وجود نمی آید؟

دندانی که رشد خود را کرده است و کامل شده است عملا نیازی به عصب و رگهای خونی ندارد. رگهای خونی برای تغذیه و رشد دندان در دوران رشد لازم هستند و پس از آن کاربردی ندارند.

عصب کشی چقدر طول میکشد؟

مدت زمان عصب کشی بستگی به شرایط دندان دارد. دندانهای عقبی بیشتر زمان میبرند و دندانهای جلویی سریعتر انجام می شوند. برخی دندانها طی یک جلسه درمان می شوند و برخی دیگر ممکن است بیش از دو جلسه نیاز داشته باشند.

به طور متوسط بین نیم ساعت تا یک ساعت و نیم عصب کشی طول می کشد.

اگر عصب کشی نکنم چه میشود؟

دندانی که نیاز به عصب کشی دارد تنها با عصب کشی درمان می شود. در عصب کشی عفونت و التهاب داخل دندان از بین می رود و دندان با پرکردگی یا روکش دوباره سلامت و عملکرد خود را باز می یابد.

اما اگر درمان را انجام ندهید، عفونت پالپ ادامه پیدا می کند و تا نوک ریشه می رسد. از آنجا به بافتهای نرم و سخت اطراف گسترش پیدا می کند. عفونت لثه باعث تخریب بافتهای لثه و پسروی آن از اطراف دندان می شود. استخوان دچار التهاب شده و ممکن است عفونت کند. تشکیل آبسه یکی از عوارض این وضعیت است. تحلیل رفتن لثه و استخوان از عواقب برگشت ناپذیر عفونت اطراف دندان هستند.

تحلیل رفتن استخوان باعث می شود دندانهای اطراف هم لق شوند و نیاز به ترمیم پیدا کنند. برای برگرداندن استخوان از دست رفته فک، باید درمان پیوند استخوان انجام بدهید که کاری به مراتب پیچیده تر، سخت تر، تهاجمی تر، پرهزینه تر و درد دار تر از عصب کشی است.

از طرفی اگر این وضعیت ادامه پیدا کند امکان نفوذ باکتریها به خون و گسترش آنها به سرتاسر بدن وجود دارد و ممکن است در جای دیگری از بدن فعالیت خود را ادامه بدهند.

احتمال موفقیت عصب کشی

درمان عصب کشی در نجات دادن دندان بسیار موفق عمل می کند. معمولا دندانهای عصب کشی شده سالهای سال عمر می کنند. به طور کلی از هر ده دندان عصب کشی شده، نه دندان تا ده سال دیگر عمر می کنند. با این حال بسته به تجربه و دقت دندانپزشک، میزان موفقیت میتواند کمتر یا بیشتر باشد.

مراقبتهای پیش از عصب کشی دندان

  • از مصرف الکل و سیگار و قلیان حداقل به مدت 24 ساعت پیش از درمان خودداری کنید
  • با شکم خالی برای درمان دندانپزشکی مراجعه نکنید. از آنجایی که تا مدتی بعد از درمان هم ممکن است نتوانید چیزی بخورید، بهتر است چند ساعت پیش از درمان غذا بخورید. مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
  • سعی کنید در روز عصب کشی استراحت داشته باشید.

علت شکستن دندان عصب کشی شده

شکستگی دندانی که نیاز به عصب کشی دارد یا عصب کشی شده است به چند دلیل اتفاق می افتد:

  • غذاهای سفت با دندان جویده اید یا دندانتان ضربه دیده است و یا شاید فشار بیش از حد بر آن وارد کرده اید
  • گاهی ممکن است درمان ریشه یا عصب کشی خوب انجام نشده باشد، برای مثال از مواد پر کننده خوب استفاده نشده یا این کار با دقت صورت نگرفته است، بیش از حد دندان پر شده و یا به هر دلیلی ساختار دندان ضعیف شده است
  • در خواب دندان قروچه دارید و دندانهایتان را به هم فشار میدهید. این کار باعث میشود فشار زیادی بر دندانها به صورت مداوم وارد شود و به مرور ترک برداشته و ترکشان گسترده شود.
  • بهداشت دهان را رعایت نکرده اید یا به دلایل دیگر دندانتان به دفعات تحت درمان دندانپزشکی قرار گرفته است و ترمیم شده است در نتیجه فشار زیادی بر آن وارد شده است
  • از قبل دندان شکستگی های ریزی داشته است که قابل شناسایی نبوده اما به مرور زمان ترکها به هم وصل میشوند و دندان ترک قابل مشاهده برمیدارد

آیا ممکن است به عصب کشی مجدد نیاز پیدا کنیم؟

چه زمانی به عصب کشی دندان نیاز است

بله، دلایل مختلفی وجود دارند که باعث می شوند دندان عصب کشی شده دوباره به عصب کشی یا درمان دیگری نیاز پیدا کند.

اگر دندان پس از درمان کامل بهبود نیابد، عفونت کامل رفع نشود و یا مدتی پس از آن مشکل جدیدی برایش پیش بیاید ممکن است لازم باشد دوباره عصب کشی کنید. عصب کشی مجدد اگر به موقع انجام شود دندان را نجات داده و به خوبی ترمیم می کند.

درمان مجدد ریشه دندان نسبت به درمان بار اول حساسیت و دشواری بیشتری دارد. برای ری اندو کردن دندان، باید روکش و مواد ترمیمی قرار گرفته روی تاج برداشته شده و مجددا به کمک فایل روتاری، مسیرهای کانال پاکسازی شوند. ادامه مراحل مشابه با عصب کشی معمولی است.

عواملی که میتوانند باعث شوند دندانتان دوباره عصب کشی لازم داشته باشد عبارتند از:

  • عدم بهبودی دندان پس از درمان اولیه به دلیل تنگی مجراهای انحنا دار ریشه که در درمان خوب پاکسازی و ضد عفونی نشده اند
  • پیچیدگی آناتومی مجرای ریشه در برخی افراد باعث میشود در درمان اولیه بعضی از انشعابات ریشه دیده نشوند و در نتیجه تحت درمان قرار نگیرند
  • عدم روکش کردن دندان پس از عصب کشی
  • نفوذ باکتریها به داخل دندان در حین درمان یا پس از آن
  • ایجاد پوسیدگی جدید که باعث شده مواد پر کننده ریشه به باکتری آلوده شوند و عفونت جدید ایجاد شود
  • شکستگی، لق شدن یا افتادن روکش یا تاج دندان و قرار گیری هسته دندان در معرض عفونت
  • ترک خوردن دندان به دلیل حوادث، پوسیدگی، فشار و یا سرد و گرم شدن شدید و مداوم

روشهای جایگزین عصب کشی

این که چه راهی به جز عصب کشی وجود دارد بستگی به شرایط دارد.

  • کف بندی دندان

اگر پالپ به دلیل آسیب دیدن مینا و عاج، نمایان شده باشد اما دچار التهاب یا عفونت نشده باشد با پوشاندن روی پالپ میتوان نیاز به عصب کشی را برطرف کرد. برای پوشاندن پالپ، از مواد مختلف مانند مینرال تری اکسید اگرگات (MTA) یا هیدروکسید کلسیم میتوان استفاده کرد. مواد مستقیما روی پالپ بیرون زده، قرار می گیرند و یک سدی از مواد معدنی ایجاد می کنند که از پالپ نمایان شده محافظت کرده و ترمیم بافتها را تسریع مینماید. پس از این کار، دندان باید پر شود.

روش پوشاندن مستقیم پالپ، معمولا تنها زمانی توصیه می شود که بیرون زدگی پالپ جزئی باشد و پالپ کاملا سالم باشد و هیچ علامتی از التهاب یا پوسیدگی در آن نباشد. علاوه بر این، اغلب این روش در سنین جوانی موثرتر است.

  • پالپوتومی

روش دیگر پالپوتومی است که در آن پالپ برداشته می شود اما بر خلاف عصب کشی، مجراهای ریشه و عصب دندان حفظ می شوند. در پالپوتومی بخشهای ملهتب مرکز دندان تخلیه می شوند و سپس موادی به داخل دندان افزوده می شود تا فرآیند بهبودی را تسریع کرده و جلوی گسترش باکتریها را بگیرد. از جمله این مواد میتوان به هیدروکسید کلسیم، MTA و فرموکرزول (formocresol) اشاره کرد. پس از آن، دندان پر می شود و معمولا برای محافظت بیشتر، روکش بر روی دندان قرار داده می شود.

  • کشیدن دندان

آخرین راه جایگزین عصب کشی، کشیدن دندان است. در مواردی کشیدن دندان توصیه می شود که پوسیدگی یا آسیب دیدگی دندان شدید است و به نظر نمیرسد عصب کشی یا روشهای دیگر موفقیت آمیز باشد و بتواند دندان را نجات دهد. پس از کشیدن دندان با دندان مصنوعی، بریج یا ایمپلنت دندان جای خالی را میتوانید پر کنید.

تفاوت درمان ریشه با عصب کشی و اندو

عصب کشی خود زیر مجموعه گروهی از جراحی‌های موسوم به درمان ریشه دندان یا اندودانتیکس و روت کانال تراپی می‌شود. بنابراین، درمان ریشه و اندو هر دو یک درمان بوده و عصب کشی دندان نوعی خاص از درمان‌های اندو است.

خطرات و عوارض عصب کشی

  • تغییر رنگ:

پالپ دندان بخش زنده داخل دندان است. اگر دچار عفونت شود باید عصب کشی شود. اگر چه این کار باعث نجات دندان میشود اما بخش زنده دندان از دست رفته و عملا دندان دیگر زنده نیست. بافتهای همبند، رگهای خونی و عصب در داخل پالپ قرار دارد که عدم وجود آنها، در درصد کمی از افراد ممکن است باعث نوعی تغییر رنگ در دندان شود. علت این است که پالپ تخلیه شده و ریشه های مرده دندان از لایه عاج نمایان میشوند. با این حال این مشکل را با لمینت یا کامپوزیت میتوان حل کرد.

  • گرفتگی سینوس:

درصد کمی احتمال وجود دارد که درمان مجرای ریشه دندان های بالایی مشکل ساز شود. از آنجایی که مجرای ریشه دندانهای بالا و حفره سینوسی در مجاورت هم قرار دارند و بسیار به هم نزدیکند، ممکن است در حین عصب کشی نوک ریشه سوراخ شده و به سینوس وصل شود. غشای حفره سینوسی بسیار حساس و نازک است و حتی کمی فشار در حین عصب کشی میتواند این سوراخ بسیار ریز را ایجاد کند. با این حال این پارگی خود به خود ترمیم میشود و ظرف چنده هفته علائم رفع میشوند. حتی ممکن است هیچ علائمی هم نداشته باشید.

  • عفونت:

اگر چه غالبا عفونت داخل دندان برطرف می شود و عفونت مجدد آن شایع نیست اما امکان دارد چنین اتفاقی بیفتد. ممکن است عفونت مجدد به دلیل باقی مانده باکتریها از عفونت قبلی باشد و یا این که بعدا باکتریها نفوذ کرده و عفونت ایجاد کنند.

  • شکستن دندان:

دندانی که عصب کشی شده هرگز به قدرت و استحکام دندان سالم (دندان بدون پوسیدگی و ترمیم) نخواهد رسید. بنابراین باید بیشتر مراقب آن باشید.

  • صدمه دیدن عصب:

در درصد بسیار اندکی از موارد، عصبهای اطراف دندان ممکن است در حین درمان عصب کشی صدمه ببینند. در برخی موارد این امر موجب بی حسی این ناحیه می شود. با این وجود معمولا ظرف چند هفته این وضعیت برطرف می شود.

  • آلرژی:

برخی افراد به مواد بی حسی کننده دندانپزشکی آلرژی دارند.

  • شکستن ریشه دندان:

در صورتی که ریشه از قبل ترک خوردگی داشته باشید یا دچار پوسیدگی شده باشد ممکن است در حین عصب کشی بشکند.

نظرات بیماران درباره عصب کشی نادرست

دیدگاه بعضی از بیماران در اثر عصب کشی ناقص

چه کسانی نمی توانند عصب کشی انجام دهند

معمولا بسیاری از درمان‌های دندانپزشکی خصوصا درمان‌های جراحی منع‌های پزشکی خاصی را در خود دارد. به همین دلیل ممکن است با وجود پیچیدگی‌ها، برخی دندانپزشکان تصمیم به انجام درمان‌های جایگزین عصب کشی برای برخی بیماران داشته باشند:

  • بیماران دیابتی باید تمامی درمان‌های دندانپزشکی خود را زیر نظر پزشک متخصص خود و کنترل سطح قند خون انجام دهند. همچنین بیماران مبتلا به هموفیلی نیز باید چنین رویه‌ای را در نظر بگیرند.
  • بیماران مبتلا به بیماری‌های قابل انتقال از طریق خون مانند هپاتیت و یا ایدز (و اچ آی وی)، باید کادر کلینیک را در جریان بیماری خود قرار دهند.
  • درمان ریشه و عصب کشی دندان در بیمارانی که تحت درمان با داروهای خاص (مانند شیمی درمانی) هستند، ممکن است پیچیدگی‌هایی داشته باشد.

با این حال باید بدانید که عصب کشی در صورت تجویز توسط دندانپزشک یک ضرورت درمانی به شمار می‌رود. به همین علت حتی کودکان دارای دندان شیری و بانوان باردار نیز احتمالا مجبور خواهند بود در صورت نیاز این درمان را انجام دهند.

چرا در کودکان عصب کشی انجام نمی شود؟

پالپوتومی تنها در کودکانی که هنوز در حال رشد هستند و دندانهای شیری دارند یا دندان دائمی شان کامل رشد نکرده است انجام می شود چون هنوز ریشه کامل شکل نگرفته است. توجه داشته باشید که در افراد بزرگسال پالپوتومی تنها به عنوان یک درمان اورژانسی برای برطرف کردن درد تا زمان عصب کشی اصلی، انجام می شود.

پالپوتومی در چه شرایطی انجام می شود؟

پالپوتومی در دندانی انجام می شود که ریشه ها سالم باشند و عصبها بتوانند کار خود را ادامه بدهند. اگر هر گونه نشانه ای از عفونت یا آسیب دیدگی برگشت ناپذیر در پالپ دیده شود، پالپوتومی توصیه نمی شود بلکه دکتر ناچار از پالپکتومی و یا کشیدن دندان است.

آیا میتوان دندانی که روکش شده را عصب کشی کرد؟

برای عصب کشی کردن دندانی که روکش دارد، معمولا روکش برداشته می شود. اگر میخواهید از روی روکش عصب کشی انجام شود، باید روکش کاملا سالم و محکم باشد بدون هیچ لقی و ترک و شکستگی. در این صورت مشکلی برای عصب کشی از روی روکش نیست و میتوان سوراخی روی روکش ایجاد کرده و از طریق آن درمان ریشه را انجام داد.

آیا در بارداری میتوان عصب کشی کرد؟

عصب کشی در دوران بارداری بی خطر است و مشکلی ایجاد نمی کند مگر این که پزشکتان مشخصا به شما گفته باشد نباید انجام بدهید. از طرفی به دلیل خطراتی که عفونت دندان و لثه برای جنین در حال رشد دارد، نباید این درمانها را به تعویق بیندازید.

اما در مورد درمانهای دندانپزشکی انتخابی مانند سفید کردن دندان، لمینت دندان و غیره توصیه می شود انجام ندهید تا زمانی که بارداری به پایان برسد یا دست کم، سه ماهه دوم بارداری رسیده شده باشد.

نمونه کارها

در مرکز دندانپزشکی تخصصی آمیتیس نمونه کارهای بسیار زیادی از عصب کشی دندان وجود دارد و ما سعی کرده ایم در سایت تعدادی از انواع مختلف آن را برای بررسی کیفیت و نوع آن برای شما مخاطبان محترم قرار دهیم. شما می تواند از طریق لینک زیر وارد صفحه مربوطه شده تعداد زیادی از نمونه کارهای عصب کشی دندان را مشاهده نمایید.

نمونه کارهای عصب کشی دندان
درمان ریشه تخصصی مولر اول بالا چهار کانال با دو کانال مزیوباکال

درمان ریشه مولر اول بالا

درمان ریشه تخصصی مولر اول بالا چهار کانال با دو کانال مزیوباکال

مولر چهارکاناله با دو کانال مزوباکال

مراقبتهای پس از عصب کشی دندان

  • حداقل تا نیم ساعت پس از درمان و ترجیحا تا از بین رفتن تاثیر بی حسی، چیزی نخورید و نیاشامید.
  • اگر دارویی به شما داده شده است آن را طبق دستور مصرف کنید.
  • بر روی صورت در محل تحت درمان کمپرس سرد بگذارید تا درد و ورم آرام شود.
  • با دندانی که عصب کشی شده چیزی نجوید تا زمانی که روکش بر روی آن قرار بگیرد.
  • بهداشت دهان را رعایت کنید.
  • تا سه چهار روز ممکن است درد یا ناراحتی داشته باشید. این کاملا طبیعی است. در برخی موارد دندان و اطراف آن تا چند هفته پس از درمان هم ممکن است درد داشته باشند. در روزهای اول برای کنترل درد میتوانید مسکن مصرف کنید.

چه مدت پس از عصب کشی میتواند غذا بخورم؟

پس از این که تاثیر بی حسی کامل برطرف شد میتوانید غذا بخورید. تا زمانی که بی حسی برطرف نشده چیزی نخورید چون ممکن است به لب یا بافتهای نرم داخل دهان خود آسیب برسانید.

معمولا چند ساعت طول می کشد تا تاثیر بی حسی دندانپزشکی برطرف شود.

برای محافظت از دندان عصب کشی شده هنگام غذا خوردن، معمولا یک روکش دندان موقتی روی دندانتان قرار داده می شود تا زمانی که روکش دائمی آماده شود.

پس از عصب کشی چه غذاهایی نباید بخورم؟

در ابتدا فقط غذاهای نرم بخورید که نیاز به جویدن زیاد نداشته باشند مانند سبزیجات پخته، آش، سوپ، حموص، برنج نرم، ماست، پنیر نرم و غیره.

همچنین از خوردن غذاها و نوشیدنیهای داغ یا خیلی سرد خودداری کنید.

این رژیم را تا زمانی که دردتان کمتر شود ادامه دهید.

آیا پس از عصب کشی باید استراحت کنم؟

پس از عصب کشی ممکن است تا چند ساعت هنوز اطراف دندان بی حس باشد. پس از آن اگر درد داشتید میتوانید مسکن بخورید.

بلافاصله پس از عصب کشی میتوانید فعالیتهای روزمره را از سر بگیرید و به سر کار یا دانشگاه بروید. با این حال توصیه می شود تا بی حسی کامل برطرف نشده هیچ چیزی نخورید.

مسکن مناسب برای عصب کشی

درد بعد از عصب کشی دندان چیز عجیبی نیست و بسیاری از کسانی که عصب کشی انجام داده‌اند، گفته‌اند که تجربه درد داشته‌اند. البته این موضوع از هر فرد به فرد دیگر متفاوت است. چرا که آستانه درد اشخاص مختلف با یکدیگر تفاوت داشته و ممکن است دردی که برای یک نفر غیرقابل تحمل باشد، برای شخص دیگری اصلا احساس نشود.

به طور متوسط بیماران تا ۴۸ ساعت بعد از عصب کشی درد را در محل ریشه احساس می‌کنند. دلیل این موضوع، معمولا تلاش بدن برای درمان آسیب‌های وارد شده به ساختار طبیعی خود است. در واقع درد را باید نشانه‌ای از واکنش بدن دانست. معمولا برای مسکن‌های بعد از عصب کشی دندان از داروهای غیراستروئیدی NSAIDs که باعث رقیق شدن خون نمی‌شوند استفاده می‌گردد. مانند:

  • ژلوفن
  • کتوپروفن
  • پیروکسیکام
  • کترولاک
  • ناپروکسین
  • تیلنول قوی (استامینوفن)
  • تیلنول با کدئین، ویکودین یا پرکوست

داروهای ضد التهابی مثل ایبوپروفن، آسپرین و ALEVE برای برخی بیماران تجویز می‌شود. با این حال بانوان باردار و یا کسانی که تحت درمان با داروهای رقیق کننده خونی دیگر هستند، معمولا از این داروها نباید استفاده کنند. البته ایبوپروفن می‌تواند بعد از عصب کشی به طور موقت جایگزین داروهای ضد التهابی مانند Celebrex، Vioxx یا Naproxen یا OTC Aleve شود.

هشدار رفع مسئولیت: داروهای فوق بسته به شرایط هر بیمار و با عنایت به هیستوری و پروفایل هر بیمار تجویز می‌شود. بنابراین از مصرف سر خود مسکن‌ها در صورت دندان درد خودداری کرده و تنها به توصیه‌های دندانپزشک خود عمل کنید!

در صورت غیر طبیعی بودن حجم درد و یا ادامه‌دار بودن آن، احتمال باقی‌ماندن عفونت در ریشه یا دیگر عوارض جانبی مانند شکستن یا باقی‌ ماندن قسمتی از فایل در ریشه را می‌توان متصور بود. بنابراین بهتر است در این شرایط مجددا به دندانپزشک متخصص اندودانتیکس مراجعه و تصویربرداری رادیوگرافی انجام داد.

چگونه میتوان از نیاز به عصب کشی دندان پیشگیری کرد؟

همیشه پیشگیری بهتر از درمان است چرا که درد کمتر، هزینه کمتر و صرف انرژی و وقت کمتری به دنبال دارد و مهمتر از این که روش مطمئن تری است.

بهترین راه پیشگیری از عصب کشی این است که بهداشت دهان را رعایت کنید:

  • حداقل روزی دو بار با روش صحیح مسواک بزنید.
  • حتما حداقل روزی یک بار نخ دندان بکشید چون جرم و پلاک تشکیل شده فضای لا به لای دندانها با مسواک تمیز نمیشوند.
  • هر سال چکاپ دندانپزشکی بروید.
  • بعضی از خوراکیها را محدود کنید یا کنار بگذارید. خوراکی هایی که قند زیادی دارند یا به دندانها میچسبند و یا خیلی اسیدی هستند باید کمتر مصرف شوند.
  • از خوردن میان وعده های مکرر خودداری کنید. هر بار که چیزی میخورید دهانتان مملو از ذرات غذا شده و باکتریها فضای مناسبی برای فعالیت پیدا میکنند. هر چه دفعات خوردن کمتر باشد بهتر است.
  • اگر دندان قروچه دارید از محافظ دهان شبانه یا نایت گارد سفارشی که مخصوص دهان شما طراحی و ساخته شده است، استفاده کنید.
آیا ممکن است دندان عصب کشی شده درد بگیرد؟

درد عصب کشی بلافاصله پس از درمان طبیعی است و علت آن التهاب بافتهای اطراف دندان و تحریک عصب آنهاست، اما پس از مدتی که التهاب رفع می شود درد دندان از بین می رود.

اگر درد شروع به فروکش کردن نمود اما پس از مدتی دوباره برگشت یا شدیدتر شد، باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندان را بررسی کند. ممکن است مشکلی برای دندان عصب کشی شده پیش آمده باشد.

اطلاعات بیشتر درباره چرا دندان بعد از عصب کشی درد می کند؟

اگر دندان عصب کشی شده شکست چکار باید بکنم؟

اگر دندانتان شکسته است یا ترک بزرگی برداشته باید هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک گستردگی و شدت ترک را بررسی می کند و سپس مشخص می کند چه درمانی بهتر است انجام شود. ممکن است لازم باشد دوباره عصب کشی انجام بدهید و یا گاهی دیگر نمیتوان دندان را نجات داد.

اگر شکستگی دندان با خونریزی یا درد زیادی همراه است وضعیت اورژانسی محسوب می شود و باید فورا به دکتر مراجعه کنید. در غیر این صورت اولین نوبت ممکن را بگیرید تا دندان شکسته تان بررسی شود.

چرا گاهی دندان پس از عصب کشی سیاه میشود؟

در برخی افراد دندان پس از عصب کشی تیره یا سیاه میشود. این اتفاق دلایل مختلف میتواند داشته باشد.

یکی از دلایل آن این است که رگهای خونی داخل پالپ پاره شده و خون از طریق پالپ به منافذ داخل عاج دندان نفوذ می کند. لایه عاج دارای تونلهای ریزی است که از پالپ به سمت مینا کشیده شده اند. با تجزیه و تغییر ماهیت بقایای پالپ داخل عاج، رنگ آنها و در نتیجه رنگ عاج هم تغییر می کند.

آیا عصب کشی ضرر دارد؟

هر ساله برخی مقالات تحقیقی روابطی میان بیماری‌های مختلف و مشکلات دهان و دندان را نشان می‌دهند. در یکی از آخرین این تحقیقات، رابطه‌ی مستقیمی میان عفونت در دندان‌ها و مشکلات قلبی نشان داده شده است. همچنین مواد مورد استفاده در درمان‌های دندانپزشکی عوارض شناخته شده و ناشناخته متعددی دارند. به همین دلیل نمی‌توان با اطمینان از بدون عارضه بودن عصب کشی صحبت کرد.

هرچند علی‌رغم این توضیحات باید بدانید عوارض انجام ندادن عصب کشی از ضررهای انجام آن به مراتب وخیم‌تر هستند. چشم پوشی از پوسیدگی و عفونت پیش رونده در دندان، عوارض وحشتناکی دارد که ممکن است حتی به مرگ بیمار منجر شود. در حالی که عصب کشی هرگز چنین عوارضی را در پی نخواهد داشت.

تفاوت بین عصب کشی دندان جلو و دندان عقل یا آسیاب بزرگ

هر یک از دندان‌های دو فک انسان، شرایط خاص خود را در عصب کشی ایجاد می‌کند. این موضوع در عصب کشی دندان های خلفی (آسیا) و قدامی (جلو) بیش از پیش خود را نشان می‌دهد. دندان‌های جلو در مقایسه با دندان‌های عقبی تعداد ریشه کمتری دارند؛ در حالی که ریشه‌های آن‌ها احتمال کلسیفیه بودن (ریشه های غیرعادی و پیچ و خم دار) بیشتری دارد. همچنین بعد از عصب کشی دندان‌های عقبی، روکش‌ کردن آن‌ها تقریبا الزامی است.

اگر دندان درد برطرف شد یعنی نیازی به عصب کشی ندارم؟

یکی دیگر از باورهایی که ممکن است میان برخی از مردم وجود داشته باشد راجع به عصب کشی دندانی که درد نمی کند است. باید بدانید که در صورت پوسیدگی وخیم دندان و بروز دندان درد، متوقف شدن درد نشانه‌ی خوبی نیست. چرا که نشان دهنده از بین رفتن کامل عصب دندان و وخامت اوضاع است. بنابراین در صورتی که از درد شدید دندان شما متوقف شده است باید هر چه بیشتر برای مراجعه به دندانپزشک و معاینه عجله کنید.

مصرف آنتی بیوتیک بعد از عصب کشی

مصرف آنتی بیوتیک در قبل و بعد از عصب کشی درمانی رایج است. دلیل اصلی عصب کشی دندان، ایجاد کیست‌های چرکی در ریشه یا دور آن است و جای تعجب هم نیست که چرک خشک کن‌ها در این درمان نقش زیادی را ایفا کنند. حتی در برخی موارد مصرف آنتی بیوتیک پیش از شروع پروسه آغاز می‌شود.

رایج‌ترین نوع آنتی‌بیوتیک مورد استفاده آموکسی سیلین است. این دارو اصلی ترین جایگزین برای پنی سیلین است که عوارض جانبی زیادی را به دنبال داشت. با این حال امروزه پنیسیلین‌های بهتری توسط شرکت‌های داروسازی تولید می‌شوند که در برخی موارد می‌توانند مفید باشند.

دقت داشته باشید که مصرف نادرست و بی‌رویه آنتی بیوتیک ممکن است آثار جانبی مخربی داشته باشد. همچنین هر نوع آنتی بیوتیک با توجه به مشکلات خاص شما و نوع عفونت تجویز می‌شود. بنابراین بر استفاده از نوعی خاص از آنتی‌بیوتیک اصرار نداشته و تنها داروهای تجویز شده توسط دندانپزشک معالج خود را مصرف کنید.

رایج‌ترین داروهای آنتی بیوتیک حال حاضر برای عصب کشی دندان از این قرارند:

  • پنی سیلین
  • آموکسی کلاو و آموکسی سیلین
  • سفرادین و سفالکسین
  • مترونیدازول
  • کلیندامایسین
  • تیکارسیلین
  • اریترومایسین (آزیترومایسین)

آنتی بیوتیک‌ها باید در فواصل منظم و تا آخرین دانه دوز تجویز شده مصرف شوند. معمولا بهترین زمان مصرف آنتی‌بیوتیک بعد از مصرف غذا است. برای کسب اطلاعات بیشتر با متخصص مشورت کنید.

جمع بندی

امیدواریم که هیچ کدام از شما عزیزان با عفونت در ریشه دندان‌ها رو به رو نشده و نیازمند عصب کشی دندان‌های خود نشوید. عصب کشی دندان، یک روش برای تخلیه عفونت از داخل ریشه به کمک جراحی و مواد شوینده و حلال است. با عصب کشی دندان می‌توان یک دندان که در وخیم‌ترین شرایط خود قرار دارد را از خطر کشیده شدن نجات داده و برای حداقل یک دهه دیگر از آن استفاده کرد.

برای رزرو وقت اندو و عصب کشی دندان در مرکز تخصصی آمیتیس با ما تماس بگیرید.