بروز شده در تاریخ ۲ اسفند ۱۴۰۲

کشیدن دندان و نکات مراقبت های بعد از آن

کشیدن دندان

شاید هیچ درمان دندانپزشکی دیگری به اندازه کشیدن دندان ترسناک نباشد. در واقع، حتی میان بزرگسالان، ترس از کشیدن دندان بیشتر از چیزی که تصور می‌کنید رایج است. با این حال، دندانپزشکان به دلایل مختلفی ممکن است ناچار شوند تا به گزینه کشیدن دندان اصرار کنند.

دندان ها به دلایل مختلفی می‌تواند اتفاق بیفتد. در بیشتر مواقع دندان‌های انتهای هر فک کشیده می‌شوند و کشیدن دندان آسیاب رایج‌ترین نوع کشیده شدن دندان‌ها در مطب‌های دندانپزشکی است؛ هر چند در مواقعی، دندان‌های نیش هم باید کشیده شوند.

اگر نسبت به جزئیات پزشکی کشیدن دندان عقل یا دندان‌های نهفته و نیمه نهفته کنجکاو هستید؛ و یا به دنبال راهی جهت جلوگیری از خونریزی بعد از درآوردن دندان هستید؛ در این مقاله به پاسخ تمام سوالات خود خواهید رسید. همچنین از همین صفحه می‌توانید نسبت به رزرو وقت مشاوره حضوری رایگان برای درمان زیبایی دندانپزشکی خود اقدام کنید. همین حالا با کلینیک دندانپزشکی آمیتیس تماس بگیرید.

اگر میخواهید تا کشیدن دندان خود را در یکی از بهترین مراکز دندانپزشکی تهران و در محیطی آرام و مدرن و با متخصصین به نام انجام بدهید می توانید با مرکز دندانپزشکی آمیتیس در ارتباط بوده و پس از اطلاع از ویژگی های مجموعه تصمیم خود را بگیرید. همچنین ما سعی کرده ایم در کنار نمونه کارها ، فیلم های مربوطه را نیز جهت اطمینان شما از کیفیت خدمات در سایت قرار دهیم.

ما در مرکز دندانپزشکی آمیتیس سعی کرده ایم تا با آماده سازی فضای آرام و استفاده از تجهیزات مدرن و متخصصین به نام این حوزه محیط مناسبی را برای انجام کشیدن دندان های شما فراهم آوریم. شما می توانید به راحتی با ارسال تصویر دندان های خود از طریق واتساپ یا تماس با ما ، ضمن مشاوره از قیمت دقیق اطلاع یافته و در صورت تمایل نسبت به انجام خدمات دندانپزشکی خود در این مجموعه اقدام نمایید.

اکانت واتساپ
سوالات ونیر کامپوزیت

سئوالات مرتبط با کشیدن دندان

مشکلات شدید دندان چه علائمی دارند؟

مهمترین مشکلات دندان‌ها شامل عفونت هستند. به همین دلیل به جز درد، نشانه‌های عفونی شدن از اصلی‌ترین نشانه‌های مشکلات شدید دندان هستند. تیره شدن رنگ دندان، بروز تورم یا آبسه، طعم یا بوی بد در دهان، مشکل بدن تکان دادن فک‌ها و مواردی از این دست، نشانه‌هایی هستند که با مشاهده آن‌ها نیاز به مراجعه به دندانپزشک خواهیم داشت.

بهتر است دندان خود را بکشیم یا آن را ترمیم و نگهداری کنیم؟

ترجیح هر دندانپزشکی بر ترمیم و حفظ دندان است. با این حال در برخی موارد، چاره‌ای جز کشیدن دندان وجود ندارد. مطمئن باشید در صورت امکان نگهداشتن دندان و ترمیم آن، دندانپزشک راجع به ان با شما صحبت کرده و شما را در جریان قرار خواهد داد.

کشیدن دندان برای چه افرادی خطرساز است؟

افراد مبتلا به بیماری‌های انعقاد خون، افراد دیابتی و کسانی که تحت درمان‌هایی مثل شیمی درمانی هستند، باید در کشیدن دندان خود با پزشک متخصص و دندانپزشک مشورت کنند.

آیا کسانی که به دیابت مبتلا هستند محدودیتی از جهت کشیدن دندان دارند؟

در صورت کنترل قند خون، مشکلی از این بابت وجود ندارد. ولی این کار باید تحت نظر پزشک و با اطلاع دندانپزشک از وضعیت فرد صورت گیرد.

آیا لازم است دندان عقل را بکشم؟

دندان عقل در صورتی که به دندان‌های کناری خود آسیب رسانده یا به صورت نیمه نهفته باشد، باید از جای خود خارج شود. همچین به دلیل جای قرار گیری این دندان‌ها و غیرقابل دسترسی بودنشان برای انجام درمان‌های ترمیمی، برخی اصرار به کشیدن آن‌ها دارند.

آیا کشیدن دندان عقل درد دارد؟

جراحی کشیدن دندان عقل تحت بیهوشی موضعی انجام شده و درد خاصی را در طول جراحی متحمل نخواهید شد. ولی این موضوع بستگی به وسعت جراحی و آستانه‌ی تحمل هر فرد هم دارد.

کشیدن دندان چقدر طول میکشد؟

جلسه‌ی کشیدن دندان بستگی به وسعت جراحی دارد؛ ولی انتظار نمی‌رود که بیشتر از دو یا سه ساعت طولانی شود.

دندانپزشکی در خواب یا سدیشن چیست؟

در صورتی که از ترس شدید از درمان‌های دندانپزشکی رنج می‌برید، می‌توان با استفاده از داروهای آرام بخش، درمان را در حالت نیمه بیدار قرار داد.

کشیدن ریشه دندان در چه صورت لازم نیست؟

این ریشه باید عفونی نبوده، و در عمق بافت استخوانی قرار داشته باشد.

درد بعد از کشیدن دندان را چطور باید تسکین داد؟

برای درمان درد بعد از کشیدن دندان، معمولا مسکن تجویز می‌شود. در صورتی که مسکن‌ها کافی نبودند، می‌توان درمان‌های خانکی مثل کمپرس یخ با شستشو با سرم آب نمک را انجام داد.

بوی بد دهان بعد از کشیدن دندان نشانه چیست؟

بوی بد دهان را معمولا به دلیل عفونت دندان‌ها یا وجود جرم می‌انند. ولی بعد از کشیدن دندان این بو میتواند در اثر لخته خون هم باشد.

هزینه کشیدن دندان با جراحی

معمولا برای کسانی که نسبت به انجام درمان‌های دندانپزشکی علاقه‌مند هستند، دو سوال بیشترین اهمیت را دارند. اول آن که این درمان تا چه حد پردردسر بوده و عوارض جانبی آن چیست؛ و دوم این که چه هزینه‌ای را در بر دارد.

با این حال باید به شما بگوییم که قیمت کشیدن دندان در واقع جزو پایین‌ترین نرخ‌های دستمزد در میان انواع مختلف خدمات دندانپزشکی است. البته هزینه نهایی، بسته به جزئیات بالینی هر بیمار متفاوت خواهد بود. در برخی موارد دندان می‌تواند به راحتی از ریشه درآورده شود؛ در حالی که در برخی موارد دیگر، نیازمند جراحی استخوان فک خواهیم بود. این موضوع بیش از هر چیز، بسته به دلایل ما برای کشیدن دندان است.

دلایل کشیده شدن دندان

در گذشته، دندانپزشکان برای اکثر موارد آسیب جدی به دندان‌ها، گزینه کشیدن را تجویز می‌کردند. البته این امر امروزه به دلیل پیشرفت در تکنیک‌های مختلف دندانپزشکی، به شدت محدود شده است. هرچند، همچنان در بسیاری موارد، دلايل مختلفی برای کشیدن دندان وجود دارد. چرا باید دندان را بکشیم؟ معمولا دلیل اصلی کشیدن دندان، تخریب کامل نسوج درگیر و غیر قابل برگشت بودن آن، در اثر پوسیدگی یا بیماری‌های مختلف است. مشکلات شدید دندان هم از دیگر دلایل مهم کشیدن دندان به شمار می‌آید.

البته در برخی موارد، لزوما آسیب به نسج استخوانی یا لثه‌ها خیلی شدید نیست؛ بلکه این عوارض جانبی یا ریسک‌های نگه داشتن دندان است که ما را مجبور به کشیدن دندان می‌کند. مهمترین نشانه‌هایی که حاکی از لزوم کشیده شدن دندان است، شامل این موارد می‌شود:

  • تورم غیرعادی در لثه‌ها
  • احساس درد شدید دندان یا لثه
  • نشانه‌های عفونت شدید، مانند بوی بد دهان

کشیدن دندان عقل

کشیدن دندان عقل

کشیدن دندان عقل را تقریبا تمام افراد در طول زندگی خود انجام می‌دهند. دندان‌های عقل، دندان‌هایی آسیایی هستند که در انتهای هر فک، معمولا به صورت نهفته یا نیمه نهفته وجود دارند. این دندان‌ها با بزرگسالی شروع به بیرون آمدن می‌کنند و در نتیجه، به دندان‌های کناری خود یا تمام دندان‌های فک آسیب می‌زنند.

البته کشیدن دندان عقل، دلایل دیگری هم دارد. از مهمترین آن‌ها باید به این موارد اشاره کرد:

  1. در برخی موارد دندان‌های عقل به صورت عمود بر لثه بیرون نمی‌آیند؛ بلکه به صورت اریب، شروع به پیشروی داخل دندان پهلویی خود می‌کنند. در این صورت علاوه بر بهم ریختن همراستایی و نظم دندان‌ها، دندان یاد شده هم به شدت آسیب می‌بیند.
  2. در برخی موارد خود دندان عقل مشکلی ایجاد نکرده است. ولی ب دلیل دو از دسترس بودن و رسیدگی ناکافی، آسیب دیده و دچار پوسیدگی وخیم می‌شود. درمان پوسیدگی دندان‌های عقل به دلیل جای آن‌ها دشوار بوده و به همین علت، پزشکان ترجیح می‌دهند دندان‌های عقل را بکشند.
  3. دندان عقل در برخی موارد موجب مشکلات جانبی دیگری نیز می‌شود. از جمله:
  • ایجاد درد در گلو، فک، گردن، گوش‌ها و غیره
  • فشار و گرفتگی سینوس‌ها
  • عفونت و ایجاد کیست
  • آسیب به اعصاب فک و دهان

بیشتر بخوانید: بهترین زمان کشیدن دندان عقل

پوسیدگی های شدید دندان یا عفونت جدی

دومین دلیل عمده کشیدن دندان، پوسیدگی و عفونت است. در برخی موارد، شدت آسیب در اثر پوسیدگی دندان به حدی است که امکان درمان ریشه وجود ندارد. پوسیدگی ممکن است به صورت جرم‌های تیره و یا نفوذ به مینای دندان دیده شود. این پوسیدگی در اثر اسید تولید شده توسط باکتری‌های جرم ایجاد می‌گردد. پوسیدگی تا وقتی که به پالپ دندان نرسد، وخیم شمرده نمی‌شود.

پالپ، نام قسمت زنده‌ی درون دندان است. پالپ دارای رگ‌های خونی، عصب و حتی بافت‌های زنده دیگر بوده و در صورت آسیب، امکان ترمیم ندارد. معمولا در صورتی که عفونت گسترده به پالپ برسد، اعصاب دندان تحت تأثیر قرار گرفته و چاره‌ای جز کشیدن دندان وجود ندارد. این حالت که به نکروز پالپ مشهور است، از دلایل اصلی کشیدن دندان‌ها به شمار می‌رود.

پوسیدگی دندان و یا عفونت شدید

البته در برخی موارد دلیل کشیدن دندان، ریسک عفونت برای افرادی است که از بیماری‌های وخیم رنج می‌برند. در این بیماری‌ها به دلیل ریسک بالای عفونت یا ضعیف بودن سیستم ایمنی، بهتر است دندان کاملا کشیده شود. همچنین در صورتی که بیمار تحت درمان‌های سنگین دارویی مثل شیمی درمانی است، صلاح در کشیدن دندان و کاهش ریسک مشکلات بعدی است.

بیشتر بخوانید: پوسیدگی دندان

بیماری دندان و دهان

به جز مرگ استخوان، برخی دیگر از بیماری‌های دهان و دندان هم می‌توانند منجر به کشیدن دندان شوند. از جمله، باید به بیماری‌های پریودنتال یا بیماری های مربوط به لثه اشاره کرد. این بیماری‌ها منجر به لق شدن دندان‌ها شده و در صورت گسترش، چاره ای جز کشیدن دندان‌ها وجود نخواهد داشت.

آسیب یا جراحت دندان

در برخی موارد، به دلیل آسیب‌های فیزیکی جدی که به دندان وارد می‌شود، ناچار  عوارض به کشیدن دندان هستیم. به عنوان مثال، در برخی موارد، در اثر استفاده از كامپوزيت ونير یا لمینت غیراستاندارد، دندان‌ها به حدی دچار آسیب می‌شوند که باید کشیده شوند. به همین دلیل توصیه می‌کنیم برای هر گونه درمان دندانپزشکی زیبایی، حتما به کلینیک‌های معتبر مراجعه کنید.

کشیدن دندان شکسته

معمولا در تصادفات رانندگی، یکی از نقاط بدن که دچار آسیب‌های جدی می‌شود، دندان‌ها هستند. در اثر ضربه‌های سنگین و یا فشار ناگهانی وارد شده از سوی دو فک روی هم، برخی دندان‌ها دچار شکستگی شده و برای جلوگیری از عفونت، چاره‌ای جز کشیدن آن‌ها وجود نخواهد داشت.

برخی از موارد شکستگی حاد و وخیم که گاهی میان افراد دیده می‌شود، در اثر دستکاری دندان‌ها به صورت سر خورد و با الگوگیری از کشیدن دندان نیش خراب یا شکسته در منزل است که برخی در رسانه‌ها و فیلم‌های قدیمی دیده‌اند. باید به شما هشدار دهیم چنین کارهایی به شدت خطرناک بوده و می‌تواند آسیب‌هایی جدی به شما وارد آورد.

بنابراین در صورت آسیب به دندان‌ها، حتی در حالتی که فکر می‌کنید دندان دیگر باید کشیده شوند، حتما و هر چه سریع‌تر به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید و از کارهای غیرعادی برای درمان سرخود آن خودداری کنید.

کشیدن دندان شیری

کشیدن دندان شیری

در واقع، کشیدن دندان‌های شیری کودکان می‌تواند به سلامت آن‌ها و روند رشد دندان‌های دائمی آسیب‌هایی جدی وارد آورد. با این حال، به دلیل برخی  ریسک‌هایی که ترمیم‌های جدی دندان برای خردسالان به همراه دارد، در برخی موارد گزینه کشیدن دندان‌های شیری نیز مطرح می‌شود. کشیدن دندان‌های شیری علاوه بر ایجاد اختلال در رشد دندان‌ای دائمی، می‌تواند موجب بهم ریختگی دندان‌های باقیمانده را نیز فراهم آورد.

در برخی مواد نیز، دندانهای شیری در زمان مناسب خود لق نشده و نیاز به کشیدن دارند. تشخیص کشیدن یا نکشیدن دندان‌های شیری، بر عهده‌ی دندانپزشک و کاملا وابسته به شرایط بالینی هر بیمار است.

کشیدن دندان برای درمان شلوغی دندان‌ها و ارتودنسی

کشیدن دندان برای ارتودنسی

در برخی موارد برای انجام ارتودنسی، لازم است تا برخی دندان‌ها کشیده شوند. دلیل این موضوع این است که با مرتب شدن دندان‌ها، برای همه ی آن‌ها جای کافی وجود ندارد. همچنین گاهی این دندان‌های اضافی، خود دلیل اصلی بهم ریختگی دندانی هستند.

روش های کشیدن دندان و خارج کردن آنها

به شکل کلی روش‌های مختلف کشیدن دندان  به دو دسته تقسیم می‌شوند. کشیدن دندان با روش‌های عادی و کشیدن با کمک تکنیک‌های جراحی. با وجود مشابهت‌های زیاد، این دو روش از نظر دندانپزشکی با یکدیگر تفاوت‌های زیادی دارند.

1. کشیدن ساده دندان

در حالت عادی، دندان‌ها بدون نیاز به انجام تکنیک‌های خاصی، امکان خارج شدن از محل قرار گیری را دارند. برای این کار، در برخی موارد، به کمک ابزارهای مخصوص(اسکالپل)، برش کوچکی روی لثه انجام مش‌شود. سپس با ابزارهای دیگری مثل الواتور، دندان طی چند حرکت لق شده و توسط انبر(فورسپس)، بیرون آورده می‌شود. در برخی موارد، به دلیل بزرگ بودن دندان یا موارد دیگر، با فرز دندانپزشکی، دندان در محل قرار گیری خرد شده و تکه تکه خارج خواهد شد.

2. کشيدن دندان به روش جراحی

با این حال، در برخی از موارد، دندان شرایط خاصی دارد که در اثر آن، امکان کشیدن آن با روش‌های عادی وجود ندارد. در این حالت، باید ب کمک جراحی دندان را کشید. به عنوان مثال برخی دندان‌ها که در حالت نهفته یا نیمه نهفته قرار دارند، باید با کمک جراحی از جای خود خارج شوند.

3. کشیدن دندان با کمک لیزر ؟

امروزه از لیزر به صورت گسترده در پزشکی استفاده می‌شود. با این حال ممکن است نحوه کاربرد آن با چیزی که در ذهن شما وجود دارد، تا حدی متفاوت باشد. لیزر، نوعی اشعه نوری با توان بسیار بالا است که به دلیل طول موج آن، می‌توان از برخی بافت‌ها به راحتی عبور کرده و در نقطه مد نظر اعمال شود. از لیزر در دندانپزشکی معمولا برای کنترل خونریزی استفاده می‌شود.

با این حال، از لیزر می‌توان برای جدا کردن بافت ریشه دندان از پریودنتال هم استفاده کرد. به این ترتیب، دندان در جای خود لق شده و به راحتی خارج خواهد شد. با کمک کاربرد لیزر، کشیدن دندان به مراتب راحت‌تر، و با عوارض جانبی محدودتری –از خونریزی گرفته تا عفونت- انجام می‌شود.

مراحل کشیدن دندان

کشیدن دندان معمولا در بیشتر موارد، مراحل یکسانی دارد. پیش از هر چیز، شما باید از دندان‌های خود یک عکس opg تهیه کنید. این عکس که بین مردم به نام عکس اشعه ایکس هم شناخته می‌شود، توسط دندانپزشک معاینه شده و در صورت تشخیص نیاز به کشیده شدن، برای شما وقت درمان رزرو می‌شود. در روز درمان، با توجه به مشخصات بالینی فرد و نکاتی که از عکس رادیولوژی استنباط می‌گردد، می‌توان عملیات کشیدن دندان را آغاز کرد.

1. بی حس کردن

بی حس کردن دندان برای کشیدن آن

اولین کاری که برای بیشتر پروسیجرهای دندانپزشکی انجام می‌گردد، بی حسی کردن دندان‌ها است. برای این کار، معمولا در دو مرحله، لثه‌ها با کمک ژل مخصوص، و بافت فک و دندان با تزریق مواد بیحس کننده موضعی، بی حس می‌شوند. معمولا برای اطمینان از بیحسی کامل، بعد از چند دقیقه تأثیر مواد بی حسی مجددا بررسی شده و در صورت نیاز، تزریق مجدد صورت خواهد گرفت.

در برخی موارد که نیاز به کشیدن چندین دندان مختلف داریم، ممکن است جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام شود. با این حال، چنین موردی نادر شناخته می‌شود.

در اینجا بد نیست تا به نوعی جراحی کشیدن دندان که به نام کشیدن در خواب شناخته می‌شود، اشاره کنیم. ترس از دندانپزشکی موضوعی است که در برخی از بزرگسالان هم رایج بوده و بر خلاف کودکان به راحتی قابل کنترل نیست. در چنین شرایطی، دندانپزشک با کمک داروهای آرامش‌بخش بیمار را در طول درمان، به حالت نیمه هوشیار فرو می‌برد. به این ترتیب، علاوه بر بی حسی، بیمار نیازی به تحمل استرس و فشار جراحی را نیز، نخواهد داشت.

برای اطلاع از جراحی دندان عقل ، مراحل درمان و مراقبت های بعد از آن کلیک کنید.

2. جدا کردن دندان از استخوان فک

پس از انجام بیهوشی کامل، باید به قسمت پایه دندان و نقطه شروع ریشه‌ها دسترسی پیدا کنیم. برای این کار، گاهی با کمک ابزار اسکالپل، برش کوچکی روی لثه‌ها انجام می‌شود. البته در برخی موارد که با دندان‌های نهفته سروکار داریم، این برش ممکن است تا حدی عمیق‌تر باشد.

برای بیرون آوردن دندان، باید ریشه دندان‌ها از جای آن‌ها (که سوکت یا حفره آلوئولار نامیده می‌شود) خارج گردد. این ریشه با رباطی بسیار محکم به نام پریودنتال (بافت لیفی لیگامان) به لثه چسبیده است. با طی این مراحل، می‌توانیم به مرحله بعد که به نام پنه کردن ناحیه های کناری دندان شناخته می‌شود، برویم. برای این کار به کمک الواتور و انبرهای دندانپزشکی (فورسپس)، دندان آنقدر در جای خود تکان داده خواهد شد تا شروع به در آمدن کند. به این کار لوکسه کردن دندان گفته می‌شود.

معمولا برای کشیدن دندان عقل یا دندان‌های نهفته، به دلیل عدم وجود دسترسی خوب به دندان، با فرز دندان در جای خود شکسته می‌شود تا در طی چند مرحله از جای خود خارج شود. همچنین می‌توان از لیزر برای جدا کردن ریشه‌ها از پریودنتال استفاده کرد.

در انتها، برای اطمینان از این که در داخل سوکت، تکه‌ای باقی نمانده، داخل سوکت، کورتاژ و شستشو داده می‌شود. به این ترتیب، در صورتی که کیست یا عفونتی هم داخل دندان به جا مانده باشد، تمیز خواهد شد.

3. بخيه زدن

بخیه بعد از کشیدن دندان

با اتمام قسمت دشوار کار، می‌توانیم لثه‌ها را با بخیه‌های جذب شونده، بخیه بزنیم. روی این بخیه یک پانسمان قرار داده شده و از شما خواسته می‌شود تا روی آن را فشار دهید. بخیه‌ها را می‌توان از نوع قابل جذب انتخاب کرد تا نیازی به کشیدن بخیه در آینده هم وجود نداشته باشد.

عوارض کشیدن دندان

بهبودی کامل بعد از کشیدن دندان می‌تواند تا حتی دو ماه هم به طول بیانجامد. معمولا بهتر است روز اول بعد از کشیدن را استراحت کنید. جای دندان کشیده شده پس از یکی دو روز التیام پیدا خواهد کرد. ولی جای حفره دندانی برای ترمیم نیاز به زمان بیشتری دارد.

کشیدن دندان یک درمان سخت و تهاجمی محسوب می‌شود. به همین دلیل می‌تواند با برخی ناراحتی‌ها پس از کشیدن رو به رو شویم. همچنین موارد دیگری مثل مراجعه به کلینیک‌های غیرمعتبر یا عدم رعایت نکات مراقبتی بعد از کشیدن دندان، باعث به وجود آمدن مشکلاتی شود.

عفونت پس از کشیدن دندان

یکی از مهمترین نگرانی‌ها بعد از کشیدن دندان، عفونی شدن جای دندان کشیده شده است. به همین دلیل، خصوصا برای دندان‌هایی که در اثر عفونت یا تشکیل کیست کشیده شده‌اند، دندانپزشک استفاده از برخی آنتی‌بیوتیک‌ها را تجویز می‌کند.

بیشتر بخوانید: علائم عفونت دندان

در صورتی که هر یک از علائم زیر را در یک دو روز بعد از کشیدن دندان داشتید، بهتر است با دندانپزشک خود تماس بگیرید:

  • تب و لرز
  • حالت تهوع و استفراغ
  • تورم، التهاب یا ترشح غیرعادی از محل دندان کشیده شده
  • سرفه، تنگی نفس و یا احساس درد در ناحیه قفسه سینه

خونریزی بعد از کشیدن دندان

خونریزی بعد از کشیدن دندان

کنترل خونریزی بعد از کشیدن دندان در کنار کنترل عفونت از اهمیت زیادی برخوردار است. مهمترین عوامل خونریزی بعد از جراحی دندان شامل مصرف داروهای رقیق کننده خون یا جویدن مواد خوراکی سفت است.

درد بعد از کشیدن دندان

درد هم یکی از علائم شایع در دوران بعد از کشیدن دندان است. با این حال این درد می‌تواند نشانه‌ای از دیگر عوارض، از جمله عفونت، درای سوکت (خشکی حفره)، آسیب به اعصاب دندان یا باقی ماندن بخش‌هایی از ریشه داخل سوکت باشد. در صورتی که بعد از ۴۸ ساعت بعد از کشیدن دندان، درد کاهش نیافته یا بیشتر شد، باید با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

بهترین درمان خانگی برای درد پس از کشیدن دندان استفاده از محلول نصف قاشق چایخوری نمک در یک لیوان آب گرم، و استراحت است. در کنار آن می‌توانید از کمپرس یخ یا مسکن‌های ضد التهاب غیر استروئیدی که خون را رقیق نمی‌کنند استفاده کنید.

خشکی حفره

خشکی حفره دندان را باید یکی از آزاردهنده‌ترین مشکلاتی دانست که ممکن است بعد از کشیدن دندان با آن رو به رو شویم. این عارضه درد شدیدی را بر بیمار تحمیل خواهد کرد و در کنار آن، با طعم بدی در کام بیمار هم روبه‌رو خواهیم بود. این مشکل در دندان‌های پایین بیشتر از دندان‌های فک بالا رایج است.

خشکی حفره

برای جلوگیری از این عارضه، باید تا زمان بهبود لخته خونی تشکیل شده داخل حفره دندان، از مکیدن مایعات با نی یا مصرف دخانیات خودداری کنید.

سوراخ شدن سینوس در حین کشیدن دندان

این عارضه یک مشکل به واقع ترسناک بوده که ممکن است در درمان‌های مختلف درگیر با ریشه دندان روی دهد. سینوس‌ها حفره‌هایی خالی هستند که در بالای استخوان فک قرار دارند. در صورت نازک بودن استخوان در این ناحیه، ممکن است به راحتی سینوس‌ها دچار آسیب یا سوراخ شوند. برای اجتناب از چنین مشکلاتی است که به شما توصیه می‌کنیم حتی برای سده‌ترین درمان‌های دندانپزشکی، تنها به دندانپزشکان مجرب و معتبر اعتماد کنید.

شکستن استخوان در حین کشیدن دندان

گاهی ممکن است به دلیل ضعف در بافت استخوانی اطراف دندان، فشار وارد شده برای بیرون آوردن دندان‌های آسیب دیده منجر به شکستن استخوان در آن ناحیه شود.

برای اطلاع از جدیدترین تعرفه هزینه دندانپزشکی کلیک کنید.

آمادگی قبل از کشیدن دندان

پیش از مراجعه به پزشک برای کشیدن دندان، نکاتی هستند که باید به آن‌ها دقت کنید. معمولا زمانی که برای معاینه اولیه به مطب یا کلینیک مراجعه می‌کنید، به شما فرمی داده می‌شود. در این فرم، برخی اطلاعات مانند داروهای مصرفی یا بیماری‌های زمینه‌ای باید ذکر شوند.

در صورتی که این فرم را قبلا پر کرده یا اطلاعات فوق در آن ذکر نشده بود، این موارد قبل از کشیدن دندان باید حتما به اطلاع دندانپزشک برسند:

  1. در صورتی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می‌کنید یا سابقه بیماری‌های خونی مانند هموفیلی را دارید، باید به پزشک اطلاع دهید.
  2. برای کشیدن دندان باید از داروهای بیهوشی موضعی استفاده کنیم. برخی از افراد نسبت به این داروها حساسیت دارند. در صورتی که حساسیت دارویی خاص دیگر هم دارید، باید به پزشک اطلاع دهید.
  3. مصرف دخانیات باید در یکی دو روز مانده به کشیدن دندان و یک هفته بعد از آن، متوقف شود.

مراقبت های بعد از کشیدن دندان

بهترین راه پیشگیری از عوارض کشیدن دندان، رعایت نکات لازم توصیه شده توسط دندانپزشک است. در واقع نکات مربوط به مراقبت بعد از کشیدن دندان مانند آمادگی‌‌های پیش از آن یا حتی بیشتر اهمیت دارند. با رعایت این موارد می‌توان امید به درمان سریع و بهبودی بعد از کشیدن دندان داشت.

برخی از مهم‌ترین نکات لازم برای کاهش ریسک بروز عوارض بعد از کاشت دندان، شامل این موارد است:

  • از جویدن غذاهای سفت پرهیز کنید. در ۴۸ ساعت اولیه فقط مایعات ولرم و غذاهای آبکی، مانند سوپ، فرنی، حلیم و غیر، مجاز هستند
  • بهتر است از صحبت پرهیز کنید.
  • آب دهان خود را زیاد قورت ندهید. تف کردن هم می‌تواند منجر به عارضه‌های جانبی یا تشدید آن‌ها شود.
  • ناحیه کشیده شده را لمس یا دستمالی نکنید.
  • بعد از ۲۴ الی ۴۸ ساعت می‌توان از کمپرس گرم استفاده کنید.
  • عطسه شدید یا دمیدن در بینی (فین کردن) میتواند به لخته در حال شکل گیری آسیب بزند.
  • سر خود را به پایین خم نکنید. هنگام استراحت هم بهتر است سر خود را کمی بالاتر از سطح بدن قرار دهید.

فشار دادن گاز استریل در حفره دندان

فشار دادن گاز استریل در حفره دندان

اولین مراقبت بعد از کشیدن دندان که باید به آن توجه داشته باشید، قرار دادن یک پانسمان مرطوب روی ناحیه بخیه زده شده و فشار رویی آن است. البته خونریزی بعد از کشیدن دندان به این راحتی بند نمی‌آید و ممکن است ناچار شوید تا این پانسمان را یک یا دو بار در روزهای اول تعویض کنید.

دقت کنید که این پانسمان نباید دارای ریشه یا پرز باشد. بنابراین دستمال کاغذی، پانسمان مناسبی برای شما نیست. بهتر است از گازهای استریل که در داروخانه‌ها عرضه می‌شوند استفاده کنید.

کمپرس یخ

کمپرس یخ غیر مستقیم به مدت ۱۰ دقیقه روی صورت در سمتی که دندان کشیده شده است، می‌تواند به کاهش درد یا خطر عفونت کمک کند.

اجتناب از شستشوی دهان

یکی از مواردی که باید بعد از کشیدن دندان مراقب آن باشید، حفظ لخته خونی ایجاد شده روی دندان کشیده شده است. این لخته در صورت جدا شدن دردسرهای زیادی را برای شما ایجاد می‌کند. به همین دلیل از مسواک یا شستشوی شدید دندان بعد از کشیدن آن خودداری کنید.

تمیز کردن دهان با آب نمک

شستشوی دهان با کمک آب نمک، می‌تواند خون باقی مانده در دهان را به همراه تکه‌های کوچک دندان خرد شده شستشو دهد. همچنین داخل دهان را ضدعفونی کرده و موجب التیام درد می‌شود.

مکیدن مایعات بعد از کشیدن دندان ممنوع!

به طور کلی عمل مکیدن بعد از کشیدن دندان می‌تواند عارضه‌های زیادی داشته باشد. حال این مکیدن به صورت نوشیدن مایعات باشد و چه به صورت پک زدن به سیگار.