ایمپلنت دندان در دوره بارداری

ایمپلنت و بارداری یکی از رایج ترین نگرانی های خانم های باردار است و جز دغدغه های ذهنی آن ها محسوب میشود. اینکه واقعا می توان ایمپلنت دندان در دوره بارداری انجام داد یا باید چه نکاتی را رعایت کرد؟

ایمپلنت دندان در بارداری ممکن است؟ عوارض آن چیست؟ این ها رایج ترین سوالاتی هستند که خانم های باردار موقع مراجعه به دندانپزشک می پرسند.

اگرچه ایمپلنت دندان، یکی از رایج ترین و کارامدترین روش های کاشت دندان محسوب می شود، ولی توصیه ما به خانم های باردار این است که سعی کنند ایمپلنت دندان را به بعد از دوره بارداری خود موکول کنند. قابل درک است که در دوره بارداری به دلایلی بسیاری، مشکلات دهان و دندان در خانم ها بیشتر می شود. تغییرات ناشی از حاملگی اجتناب ناپذیر هستند و این تغییرات می تواند بر سلامت دندان ها اثر بگذارد. تغییرات هورمونی یکی از این عوامل هستند که می توانند باعث ایجاد بیماری دهان و دندان و نیز مشکلات لثه در خانم های حامله شوند.

دندانپزشکی در دوران بارداری شامل قواعدی است که توجه و رعایت آن ها، می تواند باعث سلامت جنین و همچنین حفظ سلامت دهان و دندان مادران گرامی شود.

خانم های باردار معمولا از تغییرات گوارشی مثل حالت تهوع، اسیدیته شدن معده و بعضا رفلاکس معده شکایت دارند که همگی این تغییرات می توانند بر سلامت دهان و دندان اثر بگذارد و باعث خرابی دندان های سالم شود. در نتیجه خانم های باردار برای حفظ زیبایی خود تمایل دارند تا هر چه زودتر جهت کاشت دندان ایمپلنت به دندانپزشک مراجعه کنند. پس با وجود ایمن بودن روش درمانی جراحی ایمپلنت دندان، به همه خانم های باردار توصیه می کنیم تا ایمپلنت دندان خود را تا پس از زایمان خود به تعویق بیندازید و از آن جا که مراقبت های بعد از ایمپلنت، نیازمند سیستم ایمنی قوی و صبر و حوصله است، پس از پایان دوره نقاهت زایمان، به راحتی می توانند اقدام به کاشت دندان ایمپلنت کنید.

انجام معاینات شش ماهه به همه خانم های باردار از سوی دندانپزشکان توصیه می شود. از آن جا که انجام سایر درمان های دندانپزشکی مثل پرکردن دندان، بعد از طی سه ماه اول دوره بارداری مشکلی ندارد، حتما تحت نظر دندانپزشک باشید تا در صورت مشاهده هر نوع پوسیدگی یا مشکل در دندان شما، ازآسیب های بیشتر در دهان و دندان شما جلوگیری شود.

ایمپلنت دندان در دوره بارداری

در طول دوره حاملگی، اجازه مراجعه به دندانپزشک را دارم؟

همان طور که گفتیم، مراجعه به دندانپزشک در طول دوره بارداری، هیچ ممانعتی ندارد.  با توجه به تغییراتی هورمونی و اثرات آن بر روی سلامت دهان و دندان، نه تنها مراجعه به دندانپزشک مانعی ندارد بلکه به شدت به خانم های باردار توصیه می شود. چون ممکن است به علت شرایط بارداری، دندان ها نسبت به قبل آمادگی بیشتری برای پوسیدگی و آسیب خوردن داشته باشند. خونریزی لثه، پوسیدگی دندان و تحمل درد در ناحیه دهان و دندان از ناراحتی شایع در خانم های باردار است که می توان دلیل آن را به ضعیف شدن بدن خانم ها و بعضا کاهش جذب کلسیم در بدن آنان دانست. بارداری به سه دوره تقسیم می شود: سه ماه اول، سه ماه دوم و سه ماه سوم.

شاید این سوال برایتان پیش آید که چرا نباید در سه ماه اول بارداری به دندانپزشک مراجعه کرد؟ در جواب این سوال باید بگوییم که جنین در این دوره زمانی در حال شکل گیری است و در نتیجه نسبت به تغییرات محیطی حساس می شود.  در این دوره مصرف هر نوع دارو خارج از تجویز پزشک، می تواند سلامت جنین را تهدید کند.

با آغاز سه ماهه دوم بارداری، خانم های حامله می توانند درمان های دندانپزشکی جز جراحی ایمپلنت دندان را انجام دهند. قبل از انجام سایر درمان های دندانی نیز حتما شرایط جسمانی خود ناشی از بارداری را با دندانپزشک معالج خود در میان بگذارید.

درست است که با اتمام سه ماه اول بارداری، امکان درمان هایی مثل پوسیدگی دندان وجود دارد ولی همواره مراقبت از سلامتی جنین و مادران در تمام دوره بارداری الزامی است.

از این رو توصیه می شود، در صورت نیاز به عکسبرداری، بدون احتیاط وارد اتاق عکس برداری نشده و برای جلوگیری از مضرات اشعه عکسبرداری، از روپوش سربی استفاده شود. در صورت نیاز به درمان دندان های شما، دندانپزشک از لیدوکائین جهت بی حسی استفاده می کند.

حتما دندانپزشک خود را از حاملگی تان مطلع کنید و از ایشان بخواهید که چه زمان هایی تا تولد نوزاد، جهت چکاپ و جلوگیری از آسیب های دهان ودندان بهتر است به مطب دندان پزشکی مراجعه کنید. زایمان زودرس از دید علم پزشکی می تواند دلایلی داشته باشد که یکی از این عوامل  می تواند ناشی از عفونت های دهانی باشد.

متاسفانه برخی از خانم های باردار تصور می کنند همه پوسیدگی های دندان در آن ها، تنها به تغییرات دوره حاملگی برمی گردد. درحالیکه الزاما چنین نیست و متاسفانه حتی تا قبل ها قبل از شروع دوره بارداری،  بعضی از خانم ها جهت معاینه به دندانپزشک مراجعه نمی کنند. حتما چکاپ شش ماهه را جز اولویت های زندگی خود قرار دهید. اگر این کار را جز عادات خود قرار دهید، قبل از اقدام به بارداری می توانید اقدام به درمان پوسیدگی دندان های خود کنید.

سه ماهه آخر بارداری هم می تواند زمان مناسبی جهت مراجعه به دندانپزشک و انجام درمان های اولیه دندانپزشکی چون پوسیدگی دندان باشد. ولی در این دوره از بارداری، به علت شرایط جسمانی خانم ها، نشستن طولانی مدت بر روی صندلی دندانپزشکی برایشان سخت است و توصیه می شود اگر درمان دندان چندان واجب نیست، هر اقدام دندانپزشکی، بعد از دوره بارداری انجام شود.

 

ایمپلنت، بارداری و خطرات

  1. ایمپلنت چیست؟

پایه ایمپلنت دندان که در داخل استخوان فک کارگذاشته می شود از جنس فلز تیتانیوم است که ماندگاری بالایی دارد. ایمپلنت دندان، از جنس سرامیک کامپوزیت است و در صورت نگه داری درست از دندان، تا سال های سال می تواند در دهان شما بوده و همچون یک دندان طبیعی نیازهای شما را رفع کند.

از آنجا که پس از جراحی ایمپلنت دندان، فرد مراجعه کننده می بایست از داروهای مسکن جهت کاهش درد استفاده کند و این که در مجموع، هر نوع جراحی در دوره بارداری توصیه نمی شود، بهتر است از انجام ایمپلنت در دوره بارداری خودداری کنید.

به منظور عدم تحمل درد در حین جراحی ایمپلنت دندان، دندانپزشک مجبور است تا جایی که از لحاظ علم پزشکی اجازه دارد به شما داروی بی حسی تجویز کند. جراحی می تواند برای سلامت جنین شما مناسب نباشد.

      2. بارداری

بعضی از افراد قبل از مراجعه به دندانپزشکی و انجام جراحی های دهان و دندان مانند جراحی ایمپلنت دندان دچار اضطراب می شوند. ماه های اولیه شکل گیری جنین خصوصا سه ماه اول بارداری، حساس ترین دوره حاملگی محسوب می شود و مادران می بایست مراقب سلامت خود و جنینشان باشند. استرس و اضطراب یکی از عواملی است که می تواند سلامت جنین را به مخاطره اندازد. اگرچه استرس های طولانی مدت هستند که بیشتر سلامت جنین را تهدید می کنند، ولی توصیه می کنیم مراجعه به دندانپزشک را در سه ماه اول جز در موارد بسیار حاد و فوری انجام ندهید و با توجه به توضیحات گفته شد، حتما جراحی ایمپلنت خود را به بعد از زایمان خود موکول کنید.  البته جهت معاینه می توانید، دندانپزشکی در دوره بارداری را در لیست کارهای خود قرار دهید.

در دوره بارداری لطفا به محور هیپوتالاموس- هیپوفیز-آدرنال مغز خود بیشتر از قبل احترام بگذارید. اما این مدار دقیقا چیست؟ این مدار یک سیستم عصبی و غددی است که وظیفه اش مدیریت استرس در بدن ما است. در واقع ارتباط تنگاتنگی بین هیپوتالاموس بخش زیرین تالاموس در مغز، غدد فوق کلیوی و نیز غده هیپوفیز وجود دارد. حتما برایتان رخ داده که موقع مواجه با شرایط اضطراب زا، قلبتان تندتر زده و دستتان عرق می کند، چنین تغییرات فیزیولوژیکی بر اثر افزایش ترشح هورمون کورتیزول، در بدن رخ می دهد و نشانه افزایش استرس در بدن شما است.

اگر مراجعات شش ماهه به دندانپزشک را تا قبل از آغاز بارداری جز برنامه های خود قرار دهید، حتما دوران بارداری آرام تری را تجربه خواهید کرد. دیگر نیاز نیست با نگرانی راجع به صحت سلامت دندان هایتان در دوره بارداری، دچار استرس شوید و اینگونه هم سلامت خودتان و هم سلامت جنین بهتر و درست تر تامین می شود.

اگر نیاز به مشاوره در خصوص روش های درمانی دهان و دندان در دوره بارداری دارید، حتما با دندانپزشک خود صحبت کنید. مشورت گرفتن از یک دندانپزشک ماهر و دلسوز می تواند به حفظ سلامت دهان و دندان شما در دوره حاملگی کمک بسیاری کند.

 

ایمپلنت دندان در شرایط اضطراری در دوره بارداری

اگرچه انجام ایمپلنت به طور کلی در دوره بارداری توصیه نمی شود. ولی همیشه و در هر شرایطی ممکن است شرایط اضطراری پیش آید و فرد حتی در دوره بارداری مجبور به کاشت دندان به صورت ایمپلنت شود. اگر دندانپزشک شما به هر دلیلی انجام جراحی ایمپلنت را برای شما در دوره حاملگی واجب تلقی کند، حتما به شما می گوید باید پس از اتمام سه ماه اول، اقدام به انجام ایمپلنت کنید. چراکه سلامت جنین تا شروع این دوره، اولویت محسوب می شود و مراجعه کننده بهتر است در معرض جراحی و تبعات آن قرار نگیرد.

البته در سه ماهه دوم نیز، دندانپزشک معالج شما تدابیر لازم و توصیه های مراقبتی را به شما گوشزد می کند.

چنین می توان نتیجه گرفت که بهترین زمان جراحی ایمپلنت پس از زایمان است. ایمپلنت دندان در بارداری چندان برای سلامت جنین مناسب نیست. اگر علاقه مند به کاشت ایمپلنت بعد از دوره بارداری خود هستید، مرکز تخصصی دندانپزشکی آمیتیس در پاسداران آماده خدمت گزاری به شما عزیزان با بهترین تجهیزات دندانپزشکی است. زیبایی هر چه بیشتر و سلامت دهان و دندان حق شما است.

پس با آرامش دوره بارداری خود را پشت سر بگذارید و پس از وضع حمل، هم از بغل کردن نوزاد دلبندتان لذت ببرید و هم با خیال راحت و بدون عواقب ناشی از ایمپلنت و بارداری، به کاشت ایمپلنت اقدام کنید.

مشکلات دهان و دندان در دوره بارداری- ایمپلنت دندان

دوره بارداری می تواند تجربه شیرینی برای خانم های باردار باشد، البته دوره بارداری نیز مثل هر مرحله از زندگی می تواند اثراتی بر بدن داشته باشد.

لثه ها و دندان ها نیز مانند بسیاری دیگر از اندام های بدن در طول بارداری دچار تغییراتی می شوند. ترشح اسید بیشتر در دهان یکی از همین تغییرات است که می تواند سلامت دهان و دندان را به مخاطره اندازد. خانم های باردار از مشکلات دهان و دندان مثل تورم، التهاب و زخم شدن لثه شکایت دارند. چنین مشکلاتی در علم دندانپزشکی، جینجیویت نام دارد. قرمزی و التهاب لثه از شایع ترین مشکلات دهان و دندان در دوره بارداری است. تغییراتی هورمونی همچون افزایش ترشح هورمون پروژسترون، در ابتلا به این بیماری در دوره حاملگی نقش به سزایی دارد.

از دیگر شکایت های رایج در دوره بارداری بین خانم ها، بیماری های جدی لثه از جمله پیوره است. متاسفانه به علت عدم درمان سروقت جینجیویت، بیماری پیوره در فرد ظاهر می شود. اگر در بیماری جینجیویت، فرد دچار خونریزی از لثه می شود در پیوره عواقب جدی تری را تحمل می کند. عفونت لثه و استخوان از نتایج بارز ابتلا به این بیماری است که در دراز مدت می تواند به از دست دادن دندان منجر شود.

اگر به هردلیلی در دوره بارداری دچار عفونت لثه شدید یا التهاب لثه را تجربه کردید، نگران نباشید. دندانپزشکان بر این باور هستند که تورم و التهاب لثه، خطر جدی برای مادر و جنین محسوب نمی شود. اما در صورت مشاهده هر گونه التهاب، حتما دندانپزشک خود را در جریان بگذارید، چرا که اگر عفونت لثه حاد و شدید شود می تواند منجر به زایمان زودرس شود.

پوسیدگی دندان نیزاز مشکلات رایج در دوره بارداری است. همان طور که قبلا اشاره کردیم، تغییرات هورمونی باعث ترشح بیشتر اسید معده می شود و گاهی به علت رفلاکس معده یا هر دلیل پزشکی دیگر، محیط دهان و دندان اسیدی می شود. محیط اسیدی قاتل دندان های ما هستند و محیط مناسبی را جهت رشد باکتری های نامناسب و در نتیجه پوسیدگی دندان ایجاد می کنند. پوسیدگی دندان معمولا یکدفعه رخ نمی دهد وقبل از اینکه دندان دچار پوسیدگی شود، با علائمی مثل حساسیت دندان به سردی و گرمی یا بیماری های لثه و علائمی از این دست، مواجه می شوید. پس حتما این علائم را جدی بگیرید و مراقب سلامت دهان و دندان خود باشید.

درست است که ایمپلنت بهترین روش درمانی جهت کاشت دندان محسوب می شود، ولی با مراقبت به موقع از دندان های طبیعی می توانید کمتر نگران ایمپلنت و بارداری باشید.

تومورهای بارداری نیز از دیگر مشکلات رایج دهان و دندان در دوره بارداری است. خوشبختانه این تومورها سرطانی نیستند ولی می توانند به علت خونریزی از لثه ها آزاردهنده باشند. اگر تا پایان بارداری خود به خود از بین نرفتند، می توانید با مراجعه به دندانپزشک و انجام جراحی، از شر این تومورهای معروف به تومورهای بارداری خلاص شوید.

تهوع صبحگاهی یکی از مشکلاتی است که به علت تغییرات هورمونی، خانم های باردار را تهدید می کند. حتما برایتان پیش آمده که در دوره حاملگی در اوایل صبح دچار احساس تهوع شوید. اسید موجود در دهان به علت تهوع بیشتر می شود و محیط دهان را اسیدی می کند. از آن جا که تهوع صبحگاهی در بیشتر روزها و موقع صبح برای خانم های باردار رخ می دهد، باعث ترشح مدام اسید می شود. چنین مکانیزمی سلامت دهان و دندان را تهدید کرده و بیشتر از همه باعث پوسیدگی دندان می شود. پوسیدگی دندان که شایع ترین عامل بیماری دهان و دندان محسوب می شود، سلامت دندان خانم های باردار را به مخاطره می اندازد.

درد دندان به علت مختلفی رخ می دهد. تغذیه نادرست، مصرف بیش از حد سیگار، از بین رفتن مینای دندان، پوسیدگی، بیماری لثه از عواملی هستند که می توانند باعث دندان درد شوند. زنان باردار هم به مانند سایر افراد  می توانند دچاردرد دندان و تبعات آن در دوره بارداری شوند. بیماری لثه باعث درد دندان در خانم های حامله می شود، لثه در این بیماری ملتهب می شود و التهاب لثه باعث دردناک شدن لثه و دندان می شود. تغییرات هورمونی دلیل عمده در مبتلا شدن به این بیماری دهان و دندان است.

حتما قبل از اقدام به بارداری و حتی در دوره حاملگی سطح کلسیم خون خود را چک کنید. کاهش کلسیم می تواند منجر به درد دندان شود و دوره بارداری را برای شما سخت کند. هر چه کلسیم بدن شما کم تر شود، از استحکام دندان های شما نیز کاسته می شود و در نتیجه بیشتر مستعد پوسیدگی و بیماری های دهان و دندان در دوره بارداری می شوید.

حتما قبل از اقدام به بارداری و در طول دوره حاملگی، سطح کلسیم خون خود را چک کنید تا مطمئن باشید از کلسیم کافی برخوردار هستید. این گونه هم سلامت جنین و هم سلامت خودتان حفظ می شود و هم می توانید از حفظ بهداشت بیشترو سالم تر بودن دهان و دندان خود در طول دوره بارداری اطمینان بیشتری داشته باشید.

بعضی از خانم ها به علت بیماری پوکی استخوان از کمبود کلسیم بیش تری رنج می برند و همین امر می تواند باعث پوسیدگی دندان آن ها در دوره حاملگی شود. درنتیجه معمولا این دسته از بانوان عزیز، نگرانی و دلمشغولی بیشتری نسبت به ایمپلنت و بارداری دارند. حتما در این باره با دندانپزشک متخصص خود مشورت کنید تا بتوانید بهترین نتیجه ممکن را تجربه کرده و با آرامش بیشتری دوره بارداری خود را طی کنید.

حساسیت دندان یکی دیگر از مشکلاتی است که معمولا خانم های باردار با آن مواجه می شوند. اما حساسیت دندان چیست؟ فرض کنید یکدفعه دلتان می خواهد بستنی نوش جان کنید. به سمت یخچال می روید، بستنی دلخواه خود را برمیدارید ولی همین که اولین گاز را به بستنی می زنید، حس آزاردهنده ای سراغ شما می آید و دیگر لذت خوردن بستنی را فراموش می کنید. دلیل این حس آزاردهنده از بین رفتن مینای دندان شما است. مینا لایه محافظ بر روی دندان است که از دندان ها در مقابل سرما و گرما محافظت می کند و ساییدگی مینای دندان، باعث از بین رفتن پوشش روی اعصاب دندان و نیز حساس شدن آن ها می شود.

خانم های باردار در صبحگاه و به علت تغییرات هورمونی و گوارشی، بیشتر در معرض ترشح اسید هستند و همین امر باعث می شود محیط دهان و دهان اسیدی تر شده و بیشتر در معرض آسیب قرار گیرد و در نتیجه دندان های حساس تری داشته باشند. ترشح بیشتر اسید در کنار میل بیشتر خانم های باردار به مصرف شیرینی جات، باعث حساس شدن بیشتر دندان می شود و در درازمدت می تواند منجر به آسیب های بیشتری همچون پوسیدگی و از دست دادن دندان شود.

ایمپلنت دندان در دوره بارداری

 

مراقبت های دهان و دندان در دوره بارداری- ایمپلنت و بارداری

در دوره بارداری، به علت تغییرات هورمونی در بدن خانم های باردار، مشکلات دهان و دندان بیشتر می شود و این امر می تواند باعث نگرانی شود. ولی دندانپزشکی آمیتیس در پاسداران، به شما عزیزان توصیه می کند که حتما در این دوره آرامش خود را حفظ کنید و سعی کنید با انجام اقدامات بهداشتی مراقب سلامت دهان و دندان خود باشید. رعایت موارد بهداشتی عامل مهمی در حفظ سلامت دندان ها و کاهش مشکلات دهان و دندان در دوره

 بارداری است.

اما چه کارهایی انجام دهیم تا از عوارض دهان و دندان در دوره بارداری کم کنیم؟

متاسفانه بعضی از خانم های باردار به علت کم حوصلگی در این دوره، ممکن است وقت کافی جهت رسیدگی به دندان های خود اختصاص ندهند. مراقبت های به موقع از دهان و دندان، مانع از ابتلا به بسیاری از بیماری های مربوط به دندان می شود و همان طور که می دانید همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. پس یادمان باشد سلامت دهان و دندان خود را به تعویق نیندازیم و حتما روزی دو تا سه بار خصوصا پس از میل کردن وعده های غذایی اصلی، دندان های خود را مسواک کنید. پس لطفا مسواک زدن را جز اولویت های خود قرار دهید، خصوصا شما خانم های باردار عزیز.

یکی دیگر از کارهایی که به سلامت دهان و دندان در دوره بارداری کمک می کند، استفاده از نخ دندان است. حتما روش صحیح استفاده از نخ دندان را از دندانپزشک خود بپرسید تا از میزان ابتلای پوسیدگی در دندان های خود بکاهید. جالب است بدانیم طبق پژوهش های انجام شده، استفاده مکرر از نخ دندان، امکان بارداری را نیز بیشتر می کند. نتیجه این پژوهش که از بی بی سی پخش شده است، حاکی از اهمیت توجه به سلامت دهان و دندان قبل و در حین دوره بارداری است.

استفاده از دهانشویه حاوی فلوراید نیز می تواند برای شما مناسب باشد. حتما با دندانپزشک خود مشورت کنید تا با توجه به وضعیت دندان های شما، بهترین زمان استفاده از فلوراید با دوز مناسب را به شما توصیه کند.

توجه به رژیم غذایی یکی دیگر از اقدامات مهمی است که می تواند مانع از ابتلا به پلاک های دندانی، پوسیدگی و سایر مشکلات دندان شود. در دوره بارداری به علت ویار و تغییرات هورمونی، میل خانم های باردار به انواع شیرینی بیشتر می شود. پس لطفا سعی کنید با مراقبت بیشتر از دهان و دندان های خود، اثرات منفی مصرف زیاد شیرینی جات را در این دوره به حداقل ممکن برسانید. سعی کنید با آغاز سه ماه دوم بارداری، حتما جهت معاینات دهان و دندان به دندانپزشک مراجعه کنید.

مراجعه به دندانپزشک قبل از بارداری

به باور پژوهشگران، وجود التهاب در بدن می تواند شانس بارداری را کم کند. طبق تازه ترین مطالعات انجام شده در استرالیا، افرادی که مبتلا به بیماری لثه هستند، در آزمایش خون آن ها نشانه هایی از تورم دیده می شود. پس شاید چنین بتوان نتیجه گرفت که میان بیماری لثه و شانس بارداری ارتباط وجود دارد. البته این بدان معنا نیست که شانس مادر شدن را از افراد سلب کند ولی میتواند تا عدم رفع مشکل بیماری لثه و وجود التهاب در بدن، باردار شدن را به تعویق بیندازد.

در صورت التهاب لثه و بیماری لثه چه کنیم؟

در صورتیکه تمایل به بچه دار شدن دارید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید. تا در صورت هر گونه التهاب یا بیماری لثه، ابتدا آن را درمان و بعد اقدام به بچه دار شدن کنید.

امیدواریم در مقاله ایمپلنت دندان در دوره بارداری، توانسته باشیم قدمی در جهت آگاهی هر چه بیشتر شما نسبت به سلامت دهان و دندان برداشته باشیم. در صورت هر گونه سوال حتما با مشاوران ما در مرکز تخصصی دندانپزشکی آمیتیس در پاسداران در تماس باشید.

نویسنده : مهسا سلیمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *